Vegetariánský recept
Čokoládová pěna s ostružinovým pyré
Nejkrásnější na konci léta jsou ostružiny. A maliny. A borůvky. A bezinky. A šípky. A jeřabiny. A hlavně ostružiny! A když není hezké samo to babí léto, udělejte si alespoň sladký dezert. Naspod tekuté ostružinové mňam a na něm nadýchaná čokoládová pěna. A navrch šlehačka!
Čokoládová pěna s ostružinovým pyré
Ingredience
- 4 žloutky
- 1 celé vejce
- 1 smetana ke šlehání
- 1 čokoláda na vaření
- miska ostružin
- 1 plátek želatiny
- cukr na ochucení ostružin
- 2 lžíce vody
Postup
Žloutky a vejce dáme do misky nad parní lázeň a pomocí metličky šleháme do husté pěny. Poté odstavíme z plotny a občas prošleháme.
Čokoládu na vaření rozpustíme nad parní lázní nebo v mikrovlnce. 3) Polovinu smetany ušleháme na pevnou šlehačku.
Ostružiny dáme s cukrem a dvěma lžícemi vody do kastrůlku a rozvaříme na pyré. Rozmačkáme a propasírujeme přes cedník.
Do zchladlé žloutkové pěny opatrně rozmícháme rozpuštěnou čokoládu (obě směsi by měly mít podobnou teplotu, aby se čokoládová pěna nesrazila) a nakonec vmícháme šlehačku.
Plátek želatiny namočíme do vody a poté rozpustíme v mikrovlnné troubě (nevaříme).
Rozpuštěnou želatinu vlijeme do ostružinového rozvaru.
Sklenice naplníme čokoládovou pěnou, přes ni nalijeme ostružinový rozvar se želatinou (proteče dolů) a dáme schladit do lednice nebo do mrazáku (minimálně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne).
Před podáváním zdobíme zbytkem ušlehané smetany, lázeňskou oplatkou a kakaem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.