Vegetariánský recept
Dort Pavlova s lesním ovocem a granátovým jablkem
Upečte si s námi nejnadýchanější a nejkřehčí dort světa. Pavlova, meringue cake, bezé dort jsou všechno názvy pro velkou sněhovou pusinku plnou šlehačky a ovoce. Dort Pavlova není složitý na přípravu, nemusíte mít žádné speciální vybavení ani velké cukrářské zkušenosti se zdobením. Stačí ušlehat hodně pevný sníh a správně nastavit troubu.
O původ Pavlovy se přou Austrálie a Nový Zéland, ale vzhledem k tomu, že se pod různými názvy a v různých podobách suší oslazený bílkový sníh leckde po světě, není asi potřeba pátrat po přesném původu. U nás jsou nejznámější sněhové pusinky a další drobné sněhové pečivo, které se peče třeba na Vánoce.
Princip je stále stejný. Ušleháte sladký sníh z bílků, který můžete a nemusíte okyselit (např. vinným octem), případně zpevnit trochou škrobu. Z pevného sněhu pak formujete potřebné tvary a ty sušíte v troubě na nízkou teplotu. Při sušení je potřeba troubu příliš neotvírat, aby sněhové pečivo nekleslo. Pokud nastavíte moc velkou teplotu, pečivo vám ztmavne. Budete-li ho sušit pomaleji a déle, zůstane krásně bílé. Usušené pečivo nechte ve vypnuté troubě zcela vychladnout a pak jej teprve vyndejte a opatrně odlepte od pečícího papíru.
Pokud se chystáte upéct dort Pavlova, můžete buď ušlehat všechen sníh ze šesti bílků najednou, navršit ho do jedné vysoké “pusinky”, usušit ji a šlehačku s ovocem pak přidat navrch na pusinku. Druhou variantou je rozdělit si ušlehaný sníh na tři části (nebo šlehat vždy po dvou bílcích) a usušit tři tenčí sněhové pláty. Ty pak můžete šlehačkou a ovocem proložit jako opravdový dort.
Dort Pavlova s lesním ovocem a granátovým jablkem
Ingredience
Na dort
- 6 velkých vaječných bílků
- špetka soli
- 300 g cukru krystal
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 3 lžíce vinného bílého octa
Na ozdobu
- 2 smetany ke šlehání (nebo i více, pokud chcete hodně náplně mezi patry)
- 1 granátové jablko
- lesní ovoce
Postup
Na tři pečící papíry si obkreslete kolečka (např. podle talíře), papíry dejte na plech pokreslenou stranou dolů (aby se vám neobtiskla do dortu). Z granátového jablka vyloupejte všechna semínka a přidejte je k ostatnímu lesnímu ovoci.
Předehřejte troubu na 150 °C.
V suché a čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu. Postupně po lžících přidávejte nejprve bramborový škrob a poté vinný ocet. Každou dávku vždy dobře zašlehejte.
Tuhý sníh rozdělte na tři části a lžící vytvarujte na každý plech sněhový plát podle předkresleného kolečka.
Dejte všechny tři plechy do trouby najednou, troubu stáhněte na 100 - 120 °C a nechte sušit přibližně 40 minut až 1 hodinu. (Každá trouba peče trochu jinak, pokud vám při vyšší teplotě nezačne sníh žloutnout nebo jakkoliv tmavnout, můžete sušit klidně na víc a pláty budou dřív hotové.)
Mezitím vyšlehejte ze smetany tužší šlehačku (pokud chcete, můžete použít ztužovač k jejímu zpevnění) a dejte ji do cukrářského sáčku (pokud ho nemáte můžete ji na dort i vrstvit lžící).
Usušené pláty nechte vychladnout ve vypnuté troubě, potom je vyndejte a opatrně z nich sloupněte pečící papír. Šlehačku i ovoce si rozdělte na tři díly, na každý plát navrstvěte jednu část šlehačky a přidejte jednu část ovoce.
Tip:
Ze sněhových bílků si můžete stejným způsobem připravit i sněhové bézé k oslazení ovocných knedlíků nebo na zdobení nejrůznějších dezertů.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.