Vegetariánský recept
Nepečené zmrzlinové košíčky z másla a sušenek
Chcete se naučit téměř bezpracný dezert, který můžete podávat v různých obměnách celé léto? Pojďte se s námi pustit do mražených zmrzlinových košíčků, připravených z rozmixovaných sušenek s máslem. Košíčky pak plňte zmrzlinou podle chuti nebo aktuálních zásob v mrazáku. A zdobte. Mraženým ovocem, mátou, limetkou, kousky čokolády, ořechy, drcenými sušenkami - zkrátka čímkoliv, co máte rádi a co vám i v nesnesitelném horku vyčaruje dobrou náladu.
Venku jsou africké tropy a celá jedna polovina našeho kuchařského týmu se aktuálně belhá o berlích a nedokáže si z místnosti do místnosti přenést ani hrnek s kafem. Takže tentokrát žádné velké vaření. Potřebujeme se hlavně ochladit a potřebujeme to hned! Proto přicházíme s efektním tipem na maximálně jednoduchý dezert.
Můžete ho servírovat na tisíc a jeden způsob. A potřebovat budete jenom sušenky, máslo a vaši oblíbenou zmrzlinu. Jasně, že si ji můžete dát z vaničky rovnou do misky a na zbytek dezertu se vykašlat, ale přijdete o wow efekt, díky kterému se k vám návštěvy budou vracet do nekonečna. Věnujte jejímu servírování tentokrát patnáct minut času a udělejte si to hezké. Nepečené košíčky z drcených sušenek smíchaných s máslem, které natlačíte do formiček a dáte alespoň na patnáct minut vychladit do mrazáku, jsou tím nejlepším kornoutkem. Pak už stačí jen něco na ozdobu. Cokoliv. Jdeme na to?
Na košíčky používám jedno balení obyčejných BeBe sušenek. Kupte si buď světlé, nebo tmavé a nebo je namíchejte půl na půl. Použijte třeba tmavé sušenky k ovocné zmrzlině, světlé k čokoládové, a nebo jak to máte rádi a jak vám to chutná. Klidně pokaždé jinak. Všechny sušenky je potřeba nadrtit. Nejrychlejší je hodit je do mixéru a rozmixovat do hladka, ale dobře vám poslouží i rozdrcení válečkem v pevnějším uzavíratelném sáčku, nebo rozmačkání sušenek v misce lžící nebo naběračkou. Pak už jen do sušenkové drti nalijete rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Jestli máte dost času, nechte smíchanou hmotu chvilku odpočinout, sušenková drť se pěkně nasákne a půjde s ní lépe pracovat. Ale zvládnete to i bez čekání. Směs natlačte do formiček (na košíčky, muffiny, minibábovičky nebo klidně do uříznutých kelímků od jogurtu), dejte do mrazáku a nechte pořádně ztuhnout.
Ztuhlé košíčky plňte zmrzlinou a zdobte podle chuti. Můžete zkusit třeba jahodové s lesním ovocem, čokoládové sypané drcenými Oreo sušenkami, s kokosovou zmrzlinou, limetkou a mátou, s ořechovou zmrzlinou, polité medem a sypané nasekanými pekanovými ořechy. Popusťte uzdu fantazii a dejte nám vědět, jaká kombinace vám chutná nejvíc!
Nepečené zmrzlinové košíčky z másla a sušenek
Ingredience
PT5M Aktivní čas: 5 minut (+ 15 minut na zmrazení košíčků)
4 porce (8 košíčků o průměru cca 6 cm)
Na košíčky
- 130 g obyčejných sušenek (například BeBe Rodinné)
- 90 g másla
Na náplň
- vanička zmrzliny podle chuti
Na ozdobu
- drobné mražené ovoce (podle chuti, např. maliny, jahody, třešně ostružiny, borůvky, červený a černý rybíz….)
- čerstvá máta nebo meduňka na ozdobu
Postup
Sušenkovou hmotu natlačte do silikonových formiček požadovaného tvaru i velikosti a dejte minimálně na 15 minut zmrznout do mrazáku.
Tip:
Doplňujte a mixujte chuťe!
Pořádáte zahradní párty v obřím vedru? Servírujte košíčky úplně zmrzlé a na stůl přineste ještě několik vaniček se zmrzlinou a věci na zdobení. Každý si tak může svůj košíček před sněděním ještě několikrát doplnit podle chuti a teprve až košíček trochu povolí, sní poslední porci zmrzliny i s ním. Děti to budou milovat!
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.