Vegetariánský recept
Rychlé tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou (a sněhovým bezé)
Zbývá vám ve spíži pečivo, které už má nejlepší dny za sebou? Recept na rychlé tvarohové knedlíky, do kterých místo mouky využijete starší rohlíky, se v kuchyni mnohdy náramně hodí. Místo zdlouhavého balení ovoce do knedlíků jen vytvarujete z těsta kuličky, povaříte je v horké vodě a za pár minut máte vařeno. Knedlíky pak přelijete omáčkou z libovolného ovoce, které má zrovna sezonu. Nejlepší jsou borůvkové, ale hodí se i jahody, maliny nebo třeba třešně.
Do receptu na knedlíky přijdou jen vaječné žloutky. Pokud tedy pro zbylé bílky nemáte zrovna jiné využití, vyšlehejte je s cukrem do pevného sněhu a usušte v troubě na plechu. Vzniklý sněhový plát potom na knedlíky nalámejte místo cukru. Kousky sněhového bezé na knedlících krásně vypadají, jídlo skvěle dosladí a navíc se vám budou kouzelně rozplývat na jazyku. Díky pár minutám práce navíc získají vaše knedlíky notnou dávku elegance a ještě vám zbyde dost bezé na ozdobu dalších sladkých dezertů.
Rychlé tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou (a sněhovým bezé)
Ingredience
PT30M Aktivní čas: 30 minut (+ 2 hodiny na odležení)
2 porce (cca 12 - 14 knedlíčků)
Na knedlíky
- 1 měkký tvaroh
- 2 rohlíky (ideálně starší)
- 2 žloutky
- špetka soli
- hrubá mouka na obalení
Na borůvkovou omáčku
- 200 - 300 g čerstvých (nebo 1 sáček mražených stejné váhy) borůvek
- 2 lžíce cukru moučky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 150 - 200 ml vody
Na sněhové bezé
- 2 bílky
- 150 g cukru krystal
Postup
Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, přidejte tvaroh, žloutky a špetku soli a vše důkladně promíchejte. Tvarohovou hmotu nechte asi 2 hodiny odležet, aby se rohlíky nasákly.
Mezitím předehřejte troubu na 150 °C. Vyšlehejte pevný sníh ze zbylých bílků a krystalového cukru stejně jako na sněhové pečivo (sníh šlehejte v suché a čisté nádobě nemastnými metlami dokud nevytvoří pevné špičky). Poté sníh přendejte na pečícím papírem vyložený plech a stěrkou rozetřete na tenký plát. Dejte do trouby a sušte maximálně na 100 °C podle potřeby minimálně 30 minut.
Do kastrolu vsypte borůvky a cukr a nechte společně na plotně rozvařit (čerstvé borůvky můžete trochu podlít vodou, aby se nepřipalovaly, než pustí šťávu). Rozvařené borůvky propasírujte přes sítko a do vzniklé šťávy přidejte škrob rozmíchaný ve skleničce s vodou. Povařte společně asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně podle potřeby doslaďte.
Odleželou tvarohovou hmotu promíchejte a tvarujte z ní drobné knedlíčky, které obalte v hrubé mouce. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte asi 5 minut. Poté je vyndejte děrovanou lžící.
Tip:
Místo borůvek zkuste jiné lesní plody, třešně nebo višně.
Zbylé bezé můžete použít třeba na ozdobu rychlých ovocných dezertů s tvarohem či se šlehačkou. Uskladněné v suchu vydrží nalámané sněhové bezé skoro nekonečně dlouho 🙂
Pokud máte pro bílky jiné využití, můžete samozřejmě knedlíky s omáčkou místo nadrobeným bezé sypat normálně cukrem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.