Vegetariánský recept
Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis
Češi pečou v sezóně třešní a višní bublaninu, francouzi třešňový koláč clafoutis (čti klafuti). My rádi oboje, takže to střídáme. Stejně jako v bublanině najdete v tomhle sladkém francouzském dezertu spoustu utopených třešní či višní, ale narozdíl od naší piškotové klasiky je clafoutis vláčný a vlhký s konzistencí téměř pudinkovou. A zatímco bublaninu nakrájíte na čtverečky a vezmete rovnou do ruky, clafoutis více sluší dortové porcování, talířek a lžička.
Připravit třešňový koláč je úplně snadné. Název zní možná složitě, ale nehledejte v tom žádnou záludnost. Vše zabere jen pár minut, stejně jako třeba těsto na palačinky. Ono je totiž těsto na clafoutis tomu palačinkovému hodně podobné. Stačí smíchat všechny ingredience, tekuté těsto nalít na vypeckované třešně nebo višně a strčit do trouby.
Množství cukru v receptu počítá spíše s kyselými višněmi. Pokud pečete z pozdních hodně sladkých chrupek nebo srdcovek, klidně část cukru uberte. Vanilkový lusk je samozřejmě nejlepší a nejvoňavější volba, ale pokud jej nemáte, můžete použít i vanilkový cukr. Jen je pak třeba odečíst jeho váhu od cukru krupice, abyste si dezert nepřesladili. V některých receptech na clafoutis se davají do těsta jen žloutky, nebo vejce a tři žloutky. Pokud ale pro zbylé bílky zrovna nemáte využití, použijte dvě celá vejce.
Clafouti třešňový koláč chutná výborně teplý i studený a pokud ho chcete ještě slavnostnější, jemně ho před servírováním pocukrujte a přidejte navrch porci čerstvě ušlehané smetany.
Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis
Ingredience
- 70 g másla
- cca 500 - 700 g višní nebo třešní
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 2 větší vejce (nebo 1 vejce + 3 žloutky)
- 120 ml mléka
- 200 ml smetany
- + trochu másla a cukru na vymazání a vysypání formy
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na těsto rozpusťte v rendlíčku nebo mikrovlnné troubě a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem.
Višně nebo třešně umyjte, odstraňte jim šťopky i pecky a vyskládejte je do vymazané koláčové formy jednu vedle druhé.
Do větší mísy nasypte prosátou mouku, sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte vejce (nebo vejce a žloutky) a mixérem nebo metličkou rozmíchejte do hladka. Za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo. Výsledné těsto by mělo být hladké a řídké asi jako těsto na palačinky.
Těsto nalijte na višně či třešně ve formě a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Že je koláč hotový poznáte podle toho, že těsto ve formě přestane být tekuté, ale zpevní se a lehce zezlátne na povrchu.
Tip:
Hrubší textura:
Pokud nejste velký fanda pudinku, zkuste polovinu hladké mouky v koláči nahradit moukou polohrubou. Koláč získá na spodu trochu hutnější a hrubší texturu, připomínající krupicovou kaši.
Jak na pecky:
Francouzi pečou koláč i s peckami, což prý má vliv na lepší výslednou chuť, takže pokud vám nevadí je vyndat až při jídle, nezdržujte se při pečení vypeckováváním. Ideální pro vypeckování třešní nebo višní, pokud nemáte peckovač, je pevnější brčko, kterým pecku jednoduše vytlačte ven.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.