Vegetariánský recept
Základní recept na palačinky
Naučte se základní recept na palačinky a pak už jen kreativně tvořte nejrůznější náplně. Ke snídani, obědu, večeři nebo jen jako výtečný dezert ke kávě. Těsto můžete obměnit přidáním kakaa, skořice či vanilky a přidat nejrůznější ovocné náplně, marmeládu, tvaroh, šlehačku či zmrzlinu. Nebo přisypte nasekané bylinky - bazalku, tymián, rozmarýn - a pusťte se do palačinek na slano.
Na přípravě není nic složitého. Lité těsto z mléka, vajec, mouky a špetky soli jednoduše rozmíchejte do hladka, nechte aspoň 30 minut odpočinout a pak pečte palačinky v pánvi dozlatova z obou stran. Pokud s palačinkami teprve začínáte, mohly by se vám hodit naše kuchařské tipy v článku Jak na dokonalé tenké palačinky.
Základní recept na palačinky
Ingredience
- ½ l mléka
- 2 velká vejce
- cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
- špetka soli
- olej na pečení
Postup
Vypracujte těsto: mouku, mléko, vejce, a sůl (případně další ochucovací ingredience podle vašeho přání) dejte do mixéru. Mixujte, dokud těsto nebude hladké, asi 30 sekund. Případně vše rozmíchejte v misce metličkou. Těsto musí být poměrně řídké, hladké a lehce napěněné.
Nechte těsto odpočívat: zakryjte nádobu s těstem a nechte ho odpočívat nejméně 30 minut při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
Upečte palačinky: Na plotýnku umístěte nepřilnavou pánev. Při střední teplotě ji dobře rozehřejte, a pak potřete malým množstvím oleje a nechte ho ještě chvíli ohřát. Nalijte jednu dávku těsta do středu pánve (na poprvé vyzkoušejte, kolik těsta budete potřebovat na tenkou palačinku, u velké pánve je to asi jedna naběračka). Okamžitě zvedněte pánev a krouživým pohybem těsto rozlijte do tenké jednolité vrstvy.
Obraťte palačinku: Když palačinka na okrajích mírně zhnědne a těsto přestane být tekuté, opatrně pod ní zasuňte špachtli a palačinku otočte. Nechte ji ještě krátce opéct z druhé strany.
Tip:
Létající palačinky
Palačinku můžete samozřejmě otáčet i vyhozením do vzduchu. Chce to jen trochu cviku a do začátku určitě lehkou pánev, aby se vám lépe držela. Ve chvíli, kdy je palačinka z jedné strany upečená, vyzkoušejte rychlým trhnutím pánví zepředu dozadu, jestli není palačinka k pánvi přichycená. (Když pánví takto zakvedláte, musí se v ní palačinka volně pohybovat). Poté uchopte pánev, nadzdvihněte jí z plotýnky a lehce nakloňte dopředu. Palačinka se trochu posune, ale neměla by vám přejet přes okraj pánve. V tomto momentě švihněte pánví směrem nahoru a dopředu a zase ji stáhněte trochu dolů a zpět. Opíšete rukou v podstatě ve vzduchu malé kolečko. Palačince udělíte energii pro pohyb vzhůru a do rotace. Po přistání otočené palačinky v pánvi ještě chvíli opékejte a pak přeneste pánev nad mřížku a nakloněním palačinku z pánve vysypte. Chce to cvik, ale pečení hromady palačinek je pak mnohem rychlejší. Pokud máte těžší pánev, uchopte ji při otáčení a vysypávání oběma rukama.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.