Veganský recept
Cannelloni se špenátem, tofu a rajčatovou omáčkou
Tyto veganské cannelloni plněné rozmixovanou směsí špenátu a tofu připomínají svou chutí oblíbený italský recept na cannelloni se špenátem a ricottou. Příprava dá sice trochu práce, protože musíte nachystat náplň do trubiček, omáčku na zapékání, těstoviny musíte naplnit a pak teprve můžete zapékat. Ale výsledek určitě stojí za to. Hotové jídlo se podobá lasagním. Verze bez bešamelu, jen s rajčatovou omáčkou, je krásně lehká, takže se nemusíte bát dát si ji klidně k večeři.
Cannelloni jsou oblíbená italská těstovina. Vypadají jako velké tlusté trubičky, které můžete naplnit libovolnou směsí (masovou, zeleninovou) a pak je zapečete v troubě, ideálně v nějaké omáčce, nebo zakryté bešamelem a sýrem. Dají se koupit přímo, ale pokud je neseženete, můžete si je sami připravit právě z lasagní. Lasagně stačí pár minut spařit ve vroucí vodě (aby byly poddajné), pak zchladit ve studené vodě a následně naplnit a zarolovat.
Pokud použijete koupené trubičky, spařovat je nemusíte a můžete je suché rovnou naplnit. Rajčatová omáčka obsahuje dostatek tekutiny, aby se v ní těstoviny uvařily, jen musíte dát pozor, aby byly zcela zakryté, jinak by koukající části mohly zůstat tvrdé a při pečení se pálit.
Pokud vás zajímá množství cannelloni na jednoho strávníka, hodně záleží, jak velké porce jíte a zda budete podávat těstoviny samotné, nebo například jako druhý chod po polévce. V průměru ale počítejte asi se čtyřmi trubičkami na osobu. My tohle množství někdy sníme i ve dvou, protože si chodíme tak dlouho přidat, dokud není pekáč prázdný. A kdyby náhodou trochu zbylo, postará se o to náš pes, i když není vegetarián.
Cannelloni se špenátem, tofu a rajčatovou omáčkou
Ingredience
PT80M Aktivní čas: 80 minut (20 minut vaření, 40 minut pečení)
4 porce (cca 12 kusů)
Těstoviny
- 12 kusů těstovin cannelloni (velké trubičky určené k plnění)
Špenátová náplň
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g čerstvého špenátu
- 200 g přírodního tofu (natur)
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- sůl
- pepř
- trochu rostlinného mléka (libovolného) k naředění náplně
- rostlinný olej
Rajčatová omáčka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového pyré (domácí nebo koupené)
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička sušené nebo čerstvé bazalky
- ½ lžičky mleté skořice
- sůl
- pepř
- rostlinný olej
Postup
Špenátová náplň
KROK 1:Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a na střední teplotě na něm nechte cibuli zesklovatět.
Oloupejte česnek a prolisujte ho do pánve k cibuli. Přidejte asi půl lžičky mletého koriandru a půl lžičky římského kmínu.
Do pánve vsypte listový špenát (pár lístků odložte bokem na ozdobení před servírováním) a chvíli společně opékejte, dokud špenát nezměkne.
Hotový špenát z pánve přendejte do mixéru, přidejte tofu nakrájené na kostičky a společně rozmixujte na hladkou směs. Směs podle chuti osolte a opepřete, pokud je to potřeba, můžete ji lehce naředit rostlinným mlékem, aby měla krémovější konzistenci.
Rajčatová omáčka
KROK 1:Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a na střední teplotě na něm nechte cibuli zesklovatět. Oloupejte česnek a prolisujte ho do pánve k cibuli. Přidejte asi půl lžičky mleté skořice, lžičku bazalky a lžičku hnědého cukru.
Vše zalijte rajčatovým pyré, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a nechte na plotýnce asi 10 minut lehce pobublávat. Občas zamíchejte, aby se omáčka nepřipálila. Nakonec ochutnejte a případně dolaďte solí a pepřem.
Cannelloni
KROK 1:Zatímco se rajčatová omáčka vaří, přendejte špenátovou směs do cukrářského sáčku (nebo do obyčejného igelitového sáčku, kterému odstřihnete roh) a postupně plňte cannelloni trubičky z obou stran.
Do zapékací misky nebo pekáčku dejte asi ½ rajčatové omáčky, na ní narovnejte naplněné cannelloni a zalijte je zbylou omáčkou. Těstoviny musí být omáčkou zcela zakryté.
Tip:
Otestujte velikost mísy ještě před plněním
Vyzkoušejte si předem, jak vám těstovinové trubičky padnou do zapékací mísy. Ideálně by totiž měly vyplnit celou plochu nádoby a neměli by mezi nimi zůstat zbytečné mezery. Pokud nemáte padnoucí pekáček, raději si rajčatové omáčky připravte víc, protože cannelloni se musí péct zcela ponořené. Pokud vám náhodou omáčka zbyde, můžete ji spotřebovat třeba na špagety nebo jako základ na pizzu.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.