Recept s masem
Grilovaný shish kebab (šiš kebab) z mletého masa
Máte rádi maso na tyčce? Grilovaný kebab z mletého masa je oblíbený street food v mnoha zemích nejen na blízkém východě. Velice populární je tam jeho příprava z jehněčího masa, ale dělá se i z masa hovězího, kuřecího a dokonce z ryb. Z vepřového ho sice v muslimských zemích nenajdete, ale protože nám to víra nezakazuje, můžete klidně sáhnout po české klasice - směsi mletého hovězího a vepřového.
Postup přípravy je v podstatě podobný, jako když se chystáte na české karbanátky. Rozdíl je jen v tom, že orientální a blízkovýchodní kuchyně používá kromě soli a pepře ještě hodně voňavého nebo pikantního koření a čerstvé bylinky. Nebojte se obojího přidat větší množství. Pak už maso jen vytvarujte do válečků, napíchněte na kovové nebo dřevěné grilovací jehly a místo nezdravého smažení ve vysoké vrstvě oleje šup s ním na gril nebo do trouby.
Šiš kebab se dá pohodlně jíst i rukama, takže vám skvěle poslouží jako občerstvení na zahradní párty, nebo při sledování televize. Děti bude nejvíc bavit okusovat maso přímo z tyčky za pochodu. Pokud však chcete být za slušňáky, klidně maso servírujte na talíř. K aromatickému mletému kebabu se skvěle hodí salát Tabouleh, podávat ho můžete i v libanonském nebo pita chlebu, či netradičně s polentovými hranolkami. Pokud máte dost času na přípravu, klidně ho doplňte o cizrnový hummus nebo orientální dip z pečených lilků zvaný Baba Ganoush.
Grilovaný shish kebab (šiš kebab) z mletého masa
Ingredience
- 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího masa)
- 2 plátky toustového chleba
- 3 - 4 lžíce mléka
- 1 vejce
- 1 červená cibule
- 2 hrsti zelené petržele
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého badyánu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička směsi koření na mletá masa (nemusí být)
- sůl a pepř
Postup
Mezitím si do mísy dejte mleté maso, přilijte směs z mixéru, přidejte na drobno nakrájenou červenou cibuli, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření.
Vše rukama dobře promíchejte a prohněťte, aby se ingredience řádně propojily. Ze směsi tvarujte malé válečky a napichujte je na grilovací jehly a vždy lehce přimáčknětě.
Tip:
Nemám gril
Pokud máte na recept chuť i mimo grilovací sezónu, nebo nemáte na čem grilovat, šiš kebaby můžete upéct také v troubě. Předehřejte ji na 200 °C a válečky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 15–20 minut a poté podávejte.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.