Vegetariánský recept
Křupavé bramborové gnocchi se šalvějí, estragonem a parmazánem
Minimalistický recept na noky s nádhernou vůní opečené šalvěje vás překvapí! Dokud neochutnáte, neuvěříte, že se dá z obyčejných brambor a bylinek vyčarovat něco tak lahodného. Pokud si gnocchi koupíte, stačí vám na přípravu jídla přibližně 10 minut, ale z domácích je to mnohem lepší! Pusťte se do nich! Tenhle recept je totiž tak neuvěřitelná rychlovka, že vám na to zbyde dost času.
Recept na domácí gnocchi bez vajec (pro všechny vegetariány a vegany) i s podrobným návodem “jak na to” najdete zde: Jak udělat bramborové gnocchi. Domácí i koupené noky pak jednoduše vložíte do hrnce s osolenou vodou, uvaříte je doměkka (vařené gnocchi poznáte tak, že vyplavou na hladinu), přemístíte do mísy se studenou vodou, necháte zchladit (aby se vám nelepily) a nakonec je děrovanou lžící přendáte na talíř.
Zbytek receptu stojí a padá na pár jednoduchých krocích:
- Gnocchi opečte v pánvi. Měkké a lehce mazlavé knedlíčky tak na povrchu získají krásně křupavou texturu. Použijte k tomu kvalitní olivový olej. Takový, který vám opravdu chutná, protože v receptu je jen pár ingrediencí a tak je i olej důležitá složka a ne jen nějaká hmota na opečení. Jeho chuť bude v receptu znát.
- Přidejte šalvěj a nechte ji lehce zezlátnout. Musí být alespoň částečně křupavá, ale dejte pozor, aby ste ji úplně nespálili. Vše lehce dochuťte solí a pepřem.
- Po naservírování postrouhejte parmazánem a posypte čerstvým estragonem.
A to je vážně všechno. Tahle úprava noků je fakt snadná, ale chutná božsky. Je to jednoduché jídlo, ale o to lépe v něm vyniknou všechny chutě a textury. Je to zkrátka rafinovaná kombinace. Cítíte tu vůni?
Šalvěj v kuchyni
Už jste někdy ochutnali pečenou šalvěj? Pokud se téhle bylince v kuchyni vyhýbáte, protože vám její vůně nesedí a chuť je až moc nahořklá, vyvedu vás z omylu. Ano, v syrovém stavu se šalvěj lékařská hodí tak akorát na žaludeční nevolnost a bolest v krku, ale když ji přidáte do pekáče nebo do pánve, začnou se dít divy. Přesvědčit se o tom můžete třeba i v tomhle jednoduchém receptu na pečené brambory (s čím jiným, než právě se šalvějí) . V dnešním receptu se bez ní neobejdete a je pravda, že čerstvá se v obchodech shání špatně. Ideální řešení je zasadit si ji do květináče za okno nebo na vlastní zahradu.
Estragon v kuchyni
Estragon není v české kuchyni úplně obvyklý. Používá se hlavně ve střední Asii a znát ho budete třeba z dovolené v Turecku. I estragon je podobně jako šalvěj a nebo třeba pelyněk nahořklá bylina. Však se také odborně nazývá pelyněk kozalec. Ale jeho chuť i vůně je jemná a tak se nemusíte bát použít ho v přiměřeném množství i syrový. Stejně jako šalvěj se čerstvý estragon moc koupit nedá. Pokud si ho nepěstujete sami, s klidným svědomím ho vynechte. Recept se bez něj obejde.
Křupavé bramborové gnocchi se šalvějí, estragonem a parmazánem
Ingredience
- bramborové gnocci
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé šalvěje
- hrst čerstvého estragonu (nemusí být)
- sůl
- pepř
- parmazán na ozdobu
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.