Vegetariánský recept
Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem
Domácí pesto „po česku“ obsahuje místo piniových oříšků a bazalky klasické vlašáky s petrželkou. Od italského pesta je chuťově odlišné, avšak stejně okouzlující. Připravit si ho můžete do zásoby a používat ho na těstoviny, do lasagní... nebo zkuste Rýžový Timbál s malou obměnou.
Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem
Ingredience
- 150 g kuskusu
- 1 brokolice
- 6 krémových žampionů
- 1 avokádo
- trochu limetové nebo citronové šťávy
- olej na smažení, sůl, pepř, houbové koření
- vlašské ořechy na ozdobu
„české“ pesto
- velká hrst vlašských ořechů
- svazek petržele
- 50 g strouhaného parmazánu
- cca 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Postup
Kuskus nasypte do misky, lehce osolte, zalijte horkou vodou tak, aby těstovinu asi o třetinu přesahovala, misku přikryjte a nechte asi pět minut odpočívat. Poté kuskus lehce zakápněte olivovým olejem a načechrejte vidličkou.
Připravte si domácí pesto: Do mixéru vsypte vlašské ořechy, petrželku a strouhaný parmazán. Postupně přilévejte olivový olej a rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti osolte a opepřete.
Pesto smíchejte s hotovým kuskusem.
Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku, oloupejte, obě půlky nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky a zakapejte citronovou nebo limetovou šťávou, aby nezhnědlo.
Brokolici rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě do měkka a zprudka zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovala svěží zelenou barvu.
Mezitím nakrájejte na tenké plátky omyté žampiony.
V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na smažení, vsypte brokolici, přidejte žampiony, osolte, opepřete, dochuťte houbovým kořením a zlehka opékejte, dokud nebudou žampiony měkké.
Kuskus s pestem servírujte spolu se zeleninou z pánve, čerstvým avokádem a vlašskými ořechy.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.