Recept s masem
Pečené kořeněné berberské kuře
Čtvrtky čerstvého kuřete obalené kořením berbere a upečené do křupava si můžete dát nejen klasicky po česku s brambory, ale také se skvělou etiopskou čočkou podle našeho receptu. Příprava vám provoní celý byt a nečekaná exotika povzbudí vaše chuťové pohárky. Pojďte s námi na výlet do Afriky za netradičním kořením a novými vůněmi.
Taky máte dny, kdy vám pečené kuře s grilovacím kořením přijde maličko nudné? Jasně, je to klasika, která se asi nikdy úplně nepřejí (obzvlášť voňavé a šťavnaté kuřátko na grilu), ale někdy je potřeba experimentovat, aby vás vaření a hlavně následná konzumace neomrzela.
Občas strašně ráda vzpomínám na pražskou kavárnu, ve které se podávala nejen etiopská káva, ale také speciality kuchyně černého kontinentu. Každý den bylo na jídelníčku jedno jídlo české, jedno africké a jedno etiopské a po pravdě – české jsem tam nikdy neochutnala. Bylo to jediné místo v Praze, kde jsem kdy jedla placky injara a všechny masové i vegetariánské pokrmy voněly tak nádherně, že jsem se tam musela vracet stále dokola. Od té doby jsem milovníkem koření berbere a když to na mě přijde, mohla bych ho dávat skoro do všeho.
Jestli si i vy chcete v zimě do jídelníčku zamíchat trochu horkého afrického slunce nebo zavzpomínat na dovolenou, zkuste úplně nejjednodušší recept na berberské kuře. Stačí vám k němu kuře, olej a směs koření. Tu si můžete buď koupit, nebo připravit podle našeho receptu. Za odměnu si pochutnáte na šťavnatém masíčku s plnou, kořeněnou, lehce pikantní chutí, které vás zaručeně zahřeje.
Pečené kořeněné berberské kuře
Ingredience
- 1 dobré celé chlazené kuře (nebo 4 kuřecí čtvrtky)
- cca 60 g koření berbere (koupeného, nebo připraveného podle tohoto receptu)
- sůl
- olej na opečení
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
Pokud budete používat celé kuře, rozporcujte ho na čtvrty (dvě stehna a dvě prsa bez kosti s kůží a křídlem), maso omyjte, osušte, lehce osolte a ze všech stran obalte na sucho v koření. Nebojte se povrch masa kompletně pokrýt. Zbylou kostru můžete dát třeba uvařit do vývaru
Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm zprudka jednotlivé kusy kuřete ze všech stran do zlatova. Maso se tak zatáhne a zůstane krásně šťavnaté. Nejprve kuře pečte cca 5 minut kůží dolů, aby byla křupavá, a poté cca 2 minuty z druhé strany.
Pokud máte pánev, kterou lze použít v troubě, vložte kuře do trouby předehřáté na 200 °C i s pánví. Jinak ho přendejte do pekáče vymazaného olejem. Pečte cca 30 minut, dokud nebude maso měkké a kůže na povrchu krásně křupavá.
Podávejte nejlépe spolu s etiopskou dušenou čočkou.
Tip:
Kuře můžete samozřejmě upéct i celé a naporcovat si ho podle přání a počtu strávníků až hotové. V tom případě ho pouze osolte, obalte kořením a dejte rovnou do trouby.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.