Veganský recept
Základní rajčatová omáčka Sugo di pomodoro
Naučte se skvělou italskou omáčku sugo. Je to základní omáčka z rajčat, bez které se žádný ital v kuchyni neobejde. Můžete ji zavařit do sklenic a v zimě si ji vychutnat na pizze, těstovinách, nocích nebo zapečených lasagních. Budete ji mít snadno při ruce i mimo rajčatovou sezonu a navíc teď snadno zpracujete všechny přebytky rajčat.
Připravit si omáčku sugo je snadné. Rajčata oloupete, rozvaříte s několika málo dalšími ingrediencemi, propasírujete nebo rozmixujete, svaříte na potřebnou hustotu. Pak buď rovnou zpracujete, nebo lijete horké do sklenic. Sklenice můžete i zavařit a uskladnit.
Sugo je hodně variabilní. Pokud se o jeho přípravě, různých způsobech ochucení i tipech na to, jak ho použít, chcete dozvědět víc, podívejte se do našeho podrobného článku Jak udělat rajčatové sugo. A hodit by se vám mohl také návod Jak oloupat rajčata.
Základní rajčatová omáčka Sugo di pomodoro
Ingredience
- 3 kg zralých rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- hrst bylinek (bazalka, estragon, oregáno, šalvěj) - volitelné
- cukr - volitelné
Postup
Rajčata omyjte, nakrojte jim slupku dvěma řezy do kříže, spařte je ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostičky (vykrojte tvrdý zelený střed).
Oloupejte cibuli i česnek a oboje nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli a česnek asi dvě minuty.
Přidejte nakrájená rajčata, bylinky a vše přiveďte k varu. Vařte společně asi 30 minut nebo do úplného změknutí ingrediencí.
Vařená rajčata propasírujte nebo v mixéru rozmixujte dohladka. Rozmixovanou omáčku vraťte do hrnce, ochutnejte, dochuťte solí, pepřem či cukrem a nechte svařit na požadovanou hustotu.
Komentáře
Jeden komentář na “Základní rajčatová omáčka Sugo di pomodoro”
Recept se nejvíce podobá postupu ,který jsem dělala vloni, bohužel se recept ztratil. Jen délku vaření je třeba prodloužit, rajčata dlouho vařená získávají na sladkosti/ není pak potřeba přidávat cukr. Rovněž rajčata nemixuji, jen je nasekám hodně najemno. Dříve jsem rajčata zavařovala jen tak přírodně, oloupaná, nakrájená , trošku soli, sterilace, Ale děti ochutnaly tuto omáčku a rozhodly- už nikdy jinak, Ať se vám také podaří.