Vegetariánský recept
Slané palačinky se žampiony a římským kmínem
Dáte si tyhle tenké křupavé palačinky s krémovou žampionovou náplní k večeři, nebo jako skvělý a vydatný nedělní brunch? Žampiony nechte rozvonět opečením na cibulce, a pak je zjemněte smetanou. Jejich chuť můžete podtrhnout římským kmínem. Pokud máte i houbové koření, určitě ho využijte! Nakonec přidejte jarní cibulku a čerstvou řeřichu, které všemu dodají svěžest a křupavost.
Nejdřív si připravte lité těsto na palačinky. Pokud si s jejich přípravou nevíte rady, podívejte se na náš základní recept na palačinky. Hodně tipů a rad najdete také v článku Jak na dokonalé tenké palačinky.
Pokud jste zkušení kuchaři, hravě zvládnete na jedné pánvi postupně opékat palačinky a v druhé si mezitím připravit žampionovou náplň. Pokud s pečením palačinek ještě trochu bojujete, upečte si je dopředu a pak je dejte do předehřáté trouby, aby vám vydržely teplé až do servírování.
Samotné žampiony jsou houby s poměrně jemnou až nevýraznou chutí. Aby výsledná náplň do palačinek nebyla mdlá, určitě je nejprve opečte v pánvi spolu s cibulkou. Přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a velkou špetku aromatického římského kmínu. Pokud máte, přidejte i houbové koření. Nakonec vše zalijte krémovou smetanou a povařte do zhoustnutí.
Kde vezmu houbové koření?
Houbové koření můžete buď koupit v obchodě jako připravenou směs (většinou obsahuje sůl, sušenou kořenovou zeleninu a drcené houby), nebo si ho můžete sami připravit. Pokud patříte mezi zapálené houbaře a každou sezónu si sušíte houby do zásoby, vyrobte si i koření. Stačí usušené houby namlít nebo rozdrtit na jemný prášek. Tímto práškem pak dochuťte jakékoliv houbové jídlo. Krásně podtrhne a zvýrazní jeho chuť. Vynikající je i do míchaných vajíček.
Na zpracování se skvěle hodí loňské zbytky sušených hub. Zbyly vám na dně sklenice z předchozí sezony a vy už zase chodíte po lese a sbíráte nové? Rozdrťte je!
Musím použít římský kmín?
Římský kmín má velice pronikavou chuť i vůni a houbové směsi přidá neotřelý exotický nádech. Pokud ho ale doma nemáte, nebo vám prostě nechutná, klidně použijte klasický mletý kmín. Chybu neuděláte a na jídle si také pochutnáte. Já to dokonce střídám. Někdy máme chuť na klasiku, někdy zase na trochu exotiky s východním indicko-arabským šmrncem. Vyzkoušejte a vyberte si podle vlastní preference.
Slané palačinky se žampiony a římským kmínem
Ingredience
Na palačinky
- ½ l mléka
- 2 velká vejce
- cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
- špetka soli
- olej na smažení
Na žampionovou náplň
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule
- cca 20 velkých hlaviček žampionů (500 g)
- cca 250 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- římský kmín
- houbové koření (volitelné)
Na ozdobu
- jarní cibulka
- čerstvá řeřicha (volitelné)
- čerstvý polníček (volitelné)
- kyselé nakládané houbičky (volitelné)
Postup
Na plotně rozpalte pánev a potřete olejem. Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.
Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany.
Opakujte tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 12 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).
Na žampionovou náplň
KROK 1:Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte žampiony a za stálého míchání restujte ještě asi 3-5 minut. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem a případně i houbovým kořením.
Zalijte smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud smetana nezhoustne na konzistenci omáčky.
Tip:
Veganská varianta
Tuto náplň není vůbec těžké připravit i ve veganské variantě. Smetanu z kravského mléka jednoduše vyměňte za smetanu rostlinnou. Postup přípravy zůstává stejný. Plňte do veganských palačinek z rostlinného mléka bez vajec.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.