Vegetariánský recept
Levandulová limonáda (s medem a šampaňským)
Jestli je vám vážně horko, zkuste se osvěžit výbornou a lehkou domácí levandulovou limonádou. Nádherně voní, je bez cukru a pokud máte rádi sladké, můžete ji trochu přisladit třeba medem. Dá se připravit i z čerstvé levandule, ale protože ji děláme vždycky od jara až do podzimu, lepší je si včas nasušit plnou sklenici levandulových květů. Během dne ji pijte jen tak na ledu. Při slavnější příležitosti ji můžete servírovat ve variantě “Levandulová mimosa”, doplněnou pár kapkami černorybízového džusu a šampaňským nebo proseccem (viz tip).
Na levandulovou limonádu budete potřebovat pouze odvar z levandulových květů a perlivou vodu. Na vyšperkování k dokonalosti si připravte spoustu ledu, med, čerstvé levandulové stonky, džus z černého rybízu a pořádně vychlazené šumivé víno. Pokud vám limonáda zachutná a nebudete ji chtít pokaždé znovu vařit, těšte se na recept na levandulový sirup, který si připravíte ve velkém a pak už jen zaléváte vodou nebo bublinkami.
Levandulová limonáda (s medem a šampaňským)
Ingredience
Na limonádu
- hrst sušených květů levandule
- čtvrt litru vody
- perlivá voda na ředění do požadované konzistence (cca 1 litr)
- hrst ledových kostek
Na dochucení
- med
- černorybízový džus
Postup
Levandulová limonáda
KROK 1:Do malého kastrůlku dejte vodu a sušenou levanduli a společně asi dvacet minut vařte přikryté pokličkou. Poté přeceďte a nechte vychladnout.
Přelijte levandulový odvar do džbánu a dolijte takovým množstvím perlivé vody, až dosáhnete požadované voňavosti limonády (některým lidem nedělá přílišná levandulová vůně dobře, takže si odvar klidně nařeďte víc).
Tip:
Levandulová mimosa
Chcete skvělý osvěžující alkoholický drink na párty? Připravte si levandulovou limonádu a nalijte ji do skleniček půl na půl se šumivým vínem, například šampaňským nebo proseccem. U nás jsou tyhle “voňavé bublinky” vždycky hitem léta.
Tip:
Chci to vegan!
Recept není veganský pouze kvůli použitému medu. Pokud tedy med ve svém jídelníčku nechcete, nahraďte ho cukrem, rostlinným sirupem, nebo jiným sladidlem podle vlastního uvážení. Nebo neslaďte vůbec a osvěžte se jen nádhernou vůní.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.