Vegetariánský recept
Našlehaný jahodový mléčný koktejl
Chcete recept na jahodový milkshake, kterým uděláte ohromný dojem nejen na dětské párty? Máte ho mít. Napěňte ledově vychlazené mléko, rozmixujte čerstvé jahody na hustý sirup, svařte se špetkou cukru a pak dvěma krouživými pohyby vyčarujte tuhle krásu ve sklenici.
Léto a jahody! Zavřete oči a představte si sami sebe na lehátku v rozkvetlé zahradě. Na očích sluneční brýle a v ruce jahodový koktejl – napěněný, ledově vychlazený, voní čerstvými jahodami a když do něj zaboříte lžičku, opravdu tam ty čerstvé kousky jahod najdete. Tak přesně takhle se můžete mít už za deset minut. Stačí vzít misku jahod a pustit se do práce. Až ho vyzkoušíte, vy ani vaše děti si už na kupovaná ochucená mléka ani nevzpomenete.
Příprava je opravdu snadná. Jahody umyjte, část rozšlehejte v mixéru (nebo ponorným mixérem v mističce) na pyré, část nakrájejte na drobné kousky. Vše společně s trochou cukru povařte (asi 2 minuty) v kastrůlku a nechte vychladit. Jahodový sirup pak dejte do skleničky a skleničku opatrně nahněte a zatočte s ní, aby se po ní sirup rozlil. Pak už stačí jen opatrně zalít ledovým vychlazeným mlékem podle vlastního výběru a pokud chcete, můžete mléko i vyšlehat do pěny, jako na kapučíno nebo latté. V tom případě doporučuju použít to plnotučné.
Pokud budete pít koktejl okamžitě, není potřeba jahody ani vařit. Stačí rozmixovat s cukrem, zalít mlékem a můžete servírovat. Na párty nebo pro velkou rodinu je však lepší připravit si jahodového sirupu víc a uložit ho do ledničky. V takovém případě krátké svaření v kastrůlku nevynechávejte, aby vám sirup v lednici neplesnivěl.
Milkshake můžete připravit i ze zmrzlých jahod mimo sezónu, výkonný mixér si s nimi hravě poradí. Pokud máte nějaký s nižším výkonem, nechte jahody před mixováním lehce povolit.
Servírujte s brčkem, nezapomeňte na lžičku na zamíchání a vyjídání jahodových kousků, a pokud je opravdu horko, můžete do sklenice přihodit i pár kostek ledu.
Našlehaný jahodový mléčný koktejl
Ingredience
- 100 g jahod
- 1 - 2 lžíce cukru
- 600 ml studeného mléka
Postup
Jahodové pyré i kousky jahod dejte do malého kastrůlku, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, odstavte a vzniklý hustý sirup (pyré) dejte vychladit do lednice.
Do každé sklenice dejte asi dvě lžíce jahodového sirupu. Sklenici opatrně nakloňte a zakružte s ní, aby se sirup rozprostřel po stěnách.
Tip:
Chci to vegan!
Koktejl se dá jednoduše připravit i ve veganské variantě. Stačí plnotučné mléko nahradit vaším oblíbeným mlékem rostlinným. Nejlepší je tentokrát rozhodně kokosové, které k jahodám skvěle pasuje!
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.