Veganský recept
Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou
Nejlepší krémová polévka bez mléka a smetany? Voňavá, sytá, pikantní, zdravá a povzbuzující? Zkuste si uvařit tuhle krásně barevnou z cizrny a mrkve, ochucenou zázvorem, česnekem, kari a kurkumou. Třeba zítra k obědu. Zahřeje vás pěkně zevnitř, rozbuší vám srdce a zažene rýmu. Ozkoušený povzbuzovák na jarní únavu i splín!
Po dlouhé zimě vás tahle sytě žlutá krémová polévka rozzáří zvenku i zevnitř. Je totiž nejen veselá, ale hlavně jako stvořená pro podporu imunity a boj proti chřipce. Kurkuma, zázvor, česnek i muškátový oříšek navíc zlepšují trávení, působí protizánětlivě a podporují imunitu. Mrkev dodá dostatek vlákniny, cizrna potřebné sacharidy a bílkoviny. Polévka je veganská a nízkotučná.
Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou
Ingredience
Polévka
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 cm dlouhý kus zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kari
- 500g mladé mrkve
- 1 plechovku cizrny (cca 250 g pevného obsahu, případně si uvařte asi 100 g suché cizrny)
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
Na ozdobu
- hrst vlašských ořechů
- čerstvě mletý červený pepř
- hladkolistá petrželka
Postup
V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, nadrobno nasekaný česnek a vše opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě asi minutu opékejte, aby se koření rozvonělo.
Do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a opékejte dalších pár minut. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a na středním ohni vařte asi 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.
Když je mrkev měkká, ručním mixérem polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.
Podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.
Tip:
Věděli jste, že muškátový oříšek pomáhá proti nadýmání? Přidání špetky tohoto koření k luštěninám je tedy nejen chutné, ale i žádoucí.
Komentáře
4 komentáře na “Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou”
Vyzkoušeno, opravdu výborně zahřeje v studeném nebo sychravém počasí, můžu všem jenom doporučit.
Hezký den, jsme rádi, že vám chutnalo!
Dobrý den, můžu použít i suchou cizrnu, když nemám v plechovce, a jaké množství ?
Hezký den, určitě můžete, jen si upravte množství. Suchá cizrna zvětší vařením svůj objem skoro 2,5x, takže stačí dát si vařit přibližně 100 – 110 g suché cizrny. Děkujeme za dotaz, přidáme to i do receptu. Ať vám chutná!