Vegetariánský recept
Pórková polévka s pikantními fazolkami a houbami Shiitake
Japonská „dubová houba“ Shiitake, česky Houževnatec jedlý, je voňavá perla mezi houbami. Její výrazná pikantní chuť dodá šmernc každému pokrmu, navíc pomáhá v boji proti rakovině a jiným civilizačním chorobám. Pórková polévka působí spolu s česnekem, Shitake a chilli jako totální chuťový katalyzátor. Vyzkoušejte ji i vy.
Pórková polévka s pikantními fazolkami a houbami Shiitake
Ingredience
Polévka:
- 1 velký pórek
- 2 cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
- kardamom
- římský kmín
- olej
Fazolky a houby shiitake
- 2 hrsti fazolových lusků
- 1 malá hrst hub shiitake
- 1 stroužek česneku
- 1 červená chilli paprička
- lžíce strouhaného parmazánu
- olej
- sůl
- pepř
Při podávání:
- bagetové krutonky
- olivový olej
Postup
Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje, lehce osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený pórek, ještě chvíli smažte a nakonec zalijte vývarem.
Polévku vařte asi 20 minut, poté rozmixujte dohladka, přidejte sůl, pepř, špetku kardamomu a trochu římského kmínu.
Zalijte smetanou a prohřejte. Pokud se vám zdá polévka příliš řídká, můžete do smetany přidat trochu mouky a společně povařit.
Fazolky lehce povařte ve vodě nebo v páře a zchlaďte ve studené vodě, aby zůstaly krásně zelené.
Houby shiitake namočte na pět minut do studené vody a poté vyždímejte.
V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm shiitake a fazolky spolu s nakrájeným česnekem, chilli papričkou a solí. Posypte parmazánem.
Polévku podávejte s houbami a fazolkami, zakápněte olivovým olejem a ozdobte bagetovými krutonky.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.