Recept s masem
Studená kukuřičná polévka s ředkvičkami
Když uhodí největší letní vedra a pomalu ani přes noc neklesne teplota pod tropické třicítky, obědváme studené polévky. Nejen, že nás příjemně zasytí a ochladí, ale zároveň se dají připravit předem a v poledne za nejprudšího slunce nemusíte zapínat sporák ani na ohřátí. Pokud tedy v létě nemáte na těžké a teplé jídlo ani pomyšlení, zkuste tuhle kukuřičnou studenou polévku.
Krémová kukuřičná polévka je oblíbená hlavně v Americe. Často se připravuje z celých kukuřičných klasů, které si musíte nejprve uvařit, ale protože chceme vaření v horku zredukovat na nejnutnější minimum, využijeme tentokrát předvařenou kukuřici z plechovky. Sporák zapnete vážně jen na 10 – 15 minut. Výsledná polévka vás překvapí příjemně nasládlou chutí. Jarní cibulka a čerstvé ředkvičky naopak dodají trochu pikantní říz.
Studená kukuřičná polévka s ředkvičkami
Ingredience
Na polévku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- pár snítek čerstvého nebo sušeného oregana
- 1 litr kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
- 2 plechovky kukuřice
- 100 ml (rostlinné) smetany na vaření
Na dochucení a ozdobu
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 4 ředkvičky
- zelená jarní cibulka
Postup
Olivový olej rozehřejte ve větším rendlíku, přidejte cibuli, česnek a oregano, restujte dosklovata.
Orestovanou směs zalijte připraveným vývarem a přidejte většinu kukuřice (malou část kukuřice uschovejte na přidání do hotové polévky).
Vařte polévku 10 - 15 minut na středním plameni, poté dohladka rozmixujte tyčovým mixerem, přeceďte přes jemné sítko nebo cedník a v přecezené polévce rozmíchejte smetanu. Vše dochuťte solí a pepřem.
Tip:
Chci to i v zimě
Polévka se samozřejmě dá podávat i teplá, takže ji můžete vařit celoročně.
Tip:
Chci to vegan
Pokud se chcete ochladit, ale nejíte živočišné produkty, polévku si můžete uvařit v trochu pozměněné variantě. Místo kuřecího vývaru lze použít vývar zeleninový a běžnou smetanu na vaření nahraďte vaší oblíbenou smetanou rostlinnou.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.