Veganský recept
Avokádové guacamole (tradiční krémová mexická salsa)
Guacamole (čti guakamole) je tradiční mexická salsa připravovaná ze zralého avokáda. U jejího zrodu stáli staří aztékové, ale dnes je populární v podstatě po celém světě a spousta mexičanů a američanů si bez ní život neumí představit. Hlavní ingrediencí je rozmačkaná tučná dužina avokáda, která dává pomazánce její krémovost, hebkost a sytost. V základním receptu najdete ještě mořskou sůl, limetovou šťávu a čili papričky (nejčastěji jalapenos), které salse dodají pikantní říz.
Stejně jako u každého oblíbeného pokrmu najdete i u guacamole spoustu receptů a regionálních variant. Ve většině sals nebudou chybět nadrobno nakrájená zralá rajčata, setkat se můžete i s přidáním nasekané cibule, zelené cibulky, koriandru nebo bazalky. Někdo přidává pepř, jiný česnek a spousta lidí dává místo limety šťávu z citronu. Existují dokonce neveganské verze s jogurtem, smetanou či majonézou, ale to už mě osobně přijde zbytečné, protože dobré a zralé avokádo nepotřebuje ničím zjemňovat. Dávám maximálně trochu kvalitního olivového oleje, někdy ani to ne.
Nejen ingredience, ale i způsob přípravy se často liší. Nekdo mixuje suroviny do hladka, jiný dělá salsu s hrubší strukturou. U nás doma máme svůj oblíbený recept u kterého mixér nepoužíváme. Zralé avokádo rozmačkáme spolu s trochou oleje a limetové šťávy vidličkou v misce, nebo tloukem v hmoždíři, přidáme zbylé suroviny nakrájené na drobno a už jen rychle pomačkáme nebo promícháme.
Celá příprava je rychlá a využití nekonečné. Salsu můžete přidávat do tacos, tortil, hamburgerů, použít ji jako pomazánku na chleba, na toust nebo do sendviče, jíst jí samotnou pomocí kousků zeleniny nebo tortilových chips, přidávat ji do salátů, plnit jím zapečené žampiony, nebo ji mít jen jako dip třeba při grilování.
Avokádové guacamole (tradiční krémová mexická salsa)
Ingredience
- 1 zralé avokádo
- šťáva z ½ citronu / limety
- 3-5 cherry rajčat
- kousek jarní cibulky
- čerstvá nebo sušená chilli paprika (množství podle chuti a odolnosti)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- paneský olivový olej (volitelný)
Postup
Avokádo rozpulte, vyjměte pecku (nejlépe to jde tak, že do pecky zaseknete nůž a krouživým pohybem pecku vyndáte) a lžící vyberte dužinu. Dejte jí do misky nebo hmoždíře, přilijte trochu vylisované limetové nebo citronové šťávy a rozmačkejte na kaši. Pokud chcete, můžete přidat i lžíci olivového oleje.
Jarní cibulku, cherry rajčata a chilli papriku nasekejte nadrobno a přidejte k rozmačkanému avokádu. Ochuťte špetkou soli a pepře a vše důkladně promíchejte.
Tip:
Guacamole salsu mám. Co teď s ní?
Zkuste si připravit třeba Burger s hummusem a avokádovým guacamole nebo Chlebíček s avokádovým guacamole, uzeným lososem, červenou paprikou, rukolou a koprem.
Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.
Související recepty
Pyré z pečené mrkve a petržele s pomerančem
Pyré vzniká zpracováním surovin na jemnou hmotu. Často mu lidově říkáme “kaše” a nejznámější je asi kaše z vařených brambor, správně tedy bramborové pyré. Jde o jednu z nejčastějších českých příloh, ale výborná slaná pyré mohou vzniknout i ze spousty jiných vstupních surovin. Mezi další známá zeleninová pyré tak patří třeba pyré z vařené či pečené řepy, hráškové pyré, dýňové pyré a populárními se stávají i pyré mrkvové, celerové nebo petrželové. Kromě již zmíněných příloh můžete pyré využít na spoustu dalších kulinářských kouzel. Pyré z mrkve, celeru nebo petržele poslouží třeba jako výborná pomazánka. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tento veganský chlebíček!
více >
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.