Vegetariánský recept
Carpaccio z červené řepy s granátovým jablkem
Carpaccio z červené řepy můžete podávat jako chutný předkrm, nebo lehký salát, doplněný například bagetou. Sladkokyselá chuť marinády v kontrastu se zemitou řepou uspokojí vaše chuťové pohárky. Samotné řepné carpaccio skvěle doplní přidané ořechy a kozí sýr. Granátové jablko navíc přidá dotek šťavnatosti a svěžesti. Perfektní zdravý salát pro zimní dny, kdy potřebujete nálož vitamínů.
Carpaccio se původně podávalo připravené ze syrového hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky a doplněného majonézou. Dnes se už název přenesl na spoustu dalších pokrmů, které lze připravit jak z masa (kromě hovězího například z lososa nebo tuňáka), tak ve vegetariánském nebo veganském stylu (například z okurky, řepy, pomerančů a spousty dalšího ovoce a zeleniny). Podstatou však stále zůstaly velice tence nakrájené plátky, často marinované.
Řepné carpaccio je skvělá vitaminová bomba na zimu. V době, kdy není dostatek čerstvé sezónní zeleniny, je kořenová zelenina skvělou volbou. Řepu můžete předem do měkka uvařit, nebo také upéct v troubě. Marinované plátky lze jednoduše uchovat v ledničce do druhého dne, takže můžete pokrm přichystat i dopředu a pak už ho jen poskládat na talíře.
Jak se rozhodnout, zda připravit carpaccio z řepy vařené, či pečené? Pečená řepa má ještě o něco intenzivnější zemitou chuť, než řepa vařená. Na druhou stranu je potřeba předehřát troubu a našpinit pekáč, což se kvůli jedné nebo dvěma řepám úplně nevyplatí. Já to řeším většinou tak, že řep upeču víc a zbytek využiju na jiný recept, nebo přidám řepu do trouby, když peču třeba jinou zeleninu. Pokud ale nechci carpaccio úplně slavnostní a nic jiného se zrovna péct nechystám, hodím dvě řepy do malého kastrolu a uvařím je.
Recept je úplně jednoduchý, ale hotové carpaccio vypadá efektně a chutná báječně, takže se nemusíte bát překvapit s ním návštěvu. Klidně ho připravte i jako sváteční předkrm pro své milované. Jeho sytá červená barva nahrává jeho využití třeba právě dnes, na Svatého Valentýna.
Carpaccio z červené řepy s granátovým jablkem
Ingredience
Na marinádu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce redukce z bílého balzamikového octa
- 1 lžíce redukce z červeného balzamikového octa
- sůl
- pepř
Na carpaccio
- 1 velká červená řepa (nebo 2 menší)
- 1 granátové jablko
- několik salátových listů
- hrst vlašských ořechů
- kozí sýr
- hladkolistá petržel na ozdobu
Postup
Uvařte nebo upečte řepu do měkka. Pokud chcete řepu péct, rozehřejte troubu na 200 °C, řepu zabalte do alobalu a pečte do měkka (podle velikosti cca 45 minut - 1 hodinu). Poté řepu vyndejte a oloupejte. Pokud budete řepu vařit, vložte ji do hrnce s osolenou vodou a vařte na střední teplotě do měkka (opět podle velikosti řepy, v průměru asi 30 minut). Poté řepu vyndejte, osušte a oloupejte. Vařte i pečte vždy se slupkou, aby z řepy vyteklo co nejméně šťávy.
Než řepa vychladne, smíchejte ve větší misce všechny ingredience na marinádu a krátce prošlehejte metličkou. Pokud nemáte balzamikovou redukci, můžete použít i balzamikový ocet, ale marináda nebude tak hustá a nebude tak dobře na plátcích ulpívat. Vychladlou řepu nakrájejte ostrým nožem na velice tenké plátky (nejtenčí, co dokážete) a ponořte je do marinády. Nechte minimálně 5 minut marinovat, pokud máte čas, klidně déle. Takto připravenou řepu můžete i uchovat v ledničce do druhého dne.
Tip:
Chci to vegan
Pokud máte mezi strávníky vegany, klidně jim servírujte carpaccio bez sýra. Bude i tak vynikající.
Tip:
Valentýnský dezert
Potřebujete pro své valentýnské menu i recept na dezert? Zkuste roztomilé sněhové mini pavlovy, plněné šlehačkou a čerstvým ovocem. Pokud chcete mít dortíčky láskyplně růžové, přidejte do vyšlehaného sněhu trochu potravinářského barviva.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.