Veganský recept
Kokosová ovesná kaše se švestkami a hruškami
Další tip na dobrou snídani je tahle vegan kaše z kokosového mléka, politá švestkovo-hruškovým rozvarem. A víte, co je na ní nejlepší? Udělat si rozvaru hodně, zavřít ho ještě horký do zavařovací sklenice a pak uskladnit v lednici. Ráno jen vstát, vyndat z lednice over-night oats, polít rozvarem a užívat si sluníčka za oknem? K nezaplacení!
Snídaně jsou u nás strašně důležitá část dne. Když nemám dobrou snídani, nefunguju. Snídaně dokonce ovlivňují mojí náladu. Rádi je střídáme a kombinujeme. Každý den něco nového, jiná vůně, jiná chuť. Hlavně ať je to hodně pestré, lákavé a barevné. Někdy se stává, že jsou dny trochu stereotypní, ale když máte v zásobě dost snídaňových tipů, nudit se nikdy nebudete. Tak tady máte další z nich.
Minimálně jednou týdně stojí u nás na stole ovesná kaše na sladko. Tahle se švestkovým rozvarem je v podstatě sezónní podzimní jídlo, ale pokud si švestkový rozvar zavaříte do sklenic, máte vystaráno až do jara. Zrovna tenhle týden jsem jednu skleničku vytáhla a hned jsem si vzpomněla, že se s vámi musím o tuhle dobrotu podělit.
Nachystejte se na zimu a usnadněte si rána
Přicházím se základním receptem na dvě porce ovesné kaše a vy už si s tím pak naložte podle počtu členů rodiny, zásoby švestek a vlastního uvážení. Pokud vám rozvar zachutná, máte totiž další tři možnosti:
1) Uvařit ho víc, horký ho nalít do čisté sklenice, zavřít a po vychladnutí uskladnit v lednici. Dalších pár dní jen nabíráte čistou lžící a lijete na kaši.
2) Uvařit ho ještě víc, klasicky naplnit zavařovačky, zavařit, uskladnit a do jara brát ze sklepa sklenici za sklenicí.
3) Připravit si stejným způsobem rozvar z jakéhokoliv jiného ovoce, které vám na kaši chutná. Zpracujete přebytky a na zimu se zazásobíte jako sysel.
Buďte kompletně připraveni na ranní shon
Pokud budete mít švestkový rozvar přichystaný do zásoby, mohl by se vám hodit i recept na ovesnou kaši přes noc – tzv. over-nights oats. Jde o způsob přípravy kaše bez vaření, určený pro “busy lidi”, co mají ráno fakt nakvap. Večer všechno nachystáte do sklenice a po probuzení je krémová kaše hotová. Takže žádný rendlík, žádná vařečka, žádné špinavé nádobí. Dokonce nemusíte ani snídat doma. Jen sáhnete do ledničky, popadnete skleničku a jste ready-to-go!
Co potřebujete na kaši přes noc? Vločky a mléko (klidně rostlinné). Volitelně pak zvýrazňovače chuti jako semínka, ořechy, jogurt (klidně veganský) a pokud chcete, i něco na oslazení (např. javorový sirup). Hodit se vám může i skořice, vanilka, kardamom nebo sušené ovoce. Snad jen ořechová másla a čerstvé ovoce je lepší přidat až ráno.
Jak na to: Vybrané ingredience dejte do sklenice, promíchejte a nechte do rána nasáknout v lednici. Ráno snídejte buď studené, nebo ohřáté v mikrovlnné troubě. Všechno je to jen o vychytání konzistence, která vám chutná, takže začněte s naším oblíbeným poměrem:
1 DÍL VLOČEK + 1 DÍL MLÉKA + ¼ CHUŤOVÝCH BOOSTERŮ (semínek, ořechů…)
A příště případně použijte méně nebo více mléka, dokud nedosáhnete dokonalosti.
Tak a teď máte dostatek tipů, jak si to do budoucna ulehčit a jdeme vařit tu kaši 🙂
Kokosová ovesná kaše se švestkami a hruškami
Ingredience
Švestkový rozvar
- 1 lžíce másla
- cca 15 švestek
- 1 velká hruška
- špetka skořice
- 1 dcl vody
- 1 lžička škrobu (třeba tapioka)
- cukr podle chuti (volitelné)
Ovesná kaše
- 100 g ovesných vloček
- 400 ml kokosového mléka
- špetka soli
- plátky sušeného kokosu na ozdobu
Postup
Příprava švestkového rozvaru
KROK 1:V pánvi nebo rendlíku rozpustíme máslo, přidáme na kousky nakrájené švestky, na kousky nakrájenou hrušku a špetku skořice a chvíli na másle restujeme. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme do měkka.
Poté zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžičku škrobu, a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pokud chceme, můžeme i přisladit.
Příprava kaše
KROK 1:V malém rendlíku ohřejeme mléko, přidáme špetku soli a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vaříme cca 50 - 60 vteřin. Pak přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 5 minut odstát.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.