Veganský recept
Lilková tapenáda s černými olivami
Tapenáda je pasta z oliv. Jde v podstatě o druh pomazánky, známý hlavně ze středomořské kuchyně. Její název pochází z francouzského pojmenování kaparů (tapenas) a připravuje se v mnoha různých variantách. V tomto receptu najdete tapenádu z pečeného lilku a černých oliv s kapary a česnekem. Tapenáda se nejčastěji podává jako studený předkrm, ale můžete ji použít i jako dip k zelenině či sýrům, ochutit s ní těstoviny a nebo právě jako pomazánku na topinku či k nejrůznějšímu pečivu.
Tapenád existuje mnoho druhů. Klasicky se připravují buď z černých oliv (tapenade noire), nebo z oliv zelených (tapenade verte), ochucují se nejčastěji kapary, ančovičkami nebo česnekem, ale přidat můžete i citronovou šťávu, nejrůznější druhy bylinek, nebo třeba barevný pepř. Přidáním dalších surovin už se pouštíme do tapenádových variací. Připravit tak lze tapenádu ze sušených rajčat, bazalkovou tapenádu, tuňákovou a nebo například tuto lilkovou.
Zrovna začala grilovací sezóna, takže její použití bude velmi široké. A to nejen pro vegany. Rozmixujte ji na hrubo a přidejte k čerstvě grilovanému hamburgeru (veganskému nebo masovému). Mixujte o chvíli déle a hladkou pastu přidávejte jako dip k čerstvě grilovanému lososu. Naplňte tapenádou portobello žampiony a šup s nimi na gril. A nebo do ní jednoduše namáčejte čerstvě opečené plátky brambor.
Lilková tapenáda s černými olivami
Ingredience
Na pečený lilek
- 1 středně velký lilek
- sůl
- pepř
- provensálské koření
- olivový olej na pokapání
Na tapenádu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky kaparů
- 2 lžičky černých oliv bez pecky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
- 2 lžičky panenského olivového oleje
Postup
Předehřejte troubu na 200 - 220 °C
Lilek rozkrojte na poloviny a do každé udělejte 1-2 cm hluboké šikmé zářezy v obou směrech, abyste vytvořili mřížku. Do lilku tak lépe pronikne koření. Obě poloviny nařezaného lilku položte na plech na pečící papír, pokapejte je olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a posypte provensálským kořením.
Pečte asi 40 minut, dokud není lilek zcela měkký. Nechte ho vychladnout a dřeň vydlabejte. Nejlépe to jde lžící. (Pečenou lilkovou dřeň si můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici.)
Všechny ingredience vložte do mixeru a rozmixujte na hrubší pastu. Nechte chvíli odpočívat, aby se chuť ingrediencí mohla rozležet, poté ochutnejte, v případě potřeby osolte či opepřete, a podávejte.
Tip:
Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.
Související recepty
Pyré z pečené mrkve a petržele s pomerančem
Pyré vzniká zpracováním surovin na jemnou hmotu. Často mu lidově říkáme “kaše” a nejznámější je asi kaše z vařených brambor, správně tedy bramborové pyré. Jde o jednu z nejčastějších českých příloh, ale výborná slaná pyré mohou vzniknout i ze spousty jiných vstupních surovin. Mezi další známá zeleninová pyré tak patří třeba pyré z vařené či pečené řepy, hráškové pyré, dýňové pyré a populárními se stávají i pyré mrkvové, celerové nebo petrželové. Kromě již zmíněných příloh můžete pyré využít na spoustu dalších kulinářských kouzel. Pyré z mrkve, celeru nebo petržele poslouží třeba jako výborná pomazánka. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tento veganský chlebíček!
více >
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.