Vegetariánský recept
Omáčka gribiche (majonézový dip z francouzské kuchyně)
Omáčka gribiche (čti gribiš) je dip majonézového typu, který se do světa rozšířil z Francie. Typická jsou pro ni natvrdo vařená vejce. Žloutky se rozmíchají s olejem neutrální chuti a zbylé bílky se pak nasekají dovnitř. Omáčka má velice výraznou chuť díky kaparům, kyselým pikantním okurkám, dijonské hořčici, vinnému octu a spoustě bylinek. A hlavně má naprosto všestranné použití.
Výborně se totiž hodí k doplnění syrové i vařené zeleniny (např. chřestu), chutnat vám bude i k rybě, roastbeefu nebo ke kuřeti. A nedovedete si představit, jakou dobrotu vykouzlí z vašich všedních brambor na loupačku. Naprosto delikatesní je i jako pomazánka na chlebíčky. V takovém případě ji udělejte jen o trochu hustší, aby vám nestékala. My používáme na tekutiny (hořčice, ocet, olej) čajovou lžičku místo lžíce a zbytek necháváme stejný.
Ve Francii se omáčka připravuje z kvalitního jemného olivového oleje, ale pokud máte olivový olej spíš nahořklý, namíchejte ho půl na půl s nějakým neutrálním, např. slunečnicovým. Cornichons (čti kornyčons), u nás někdy nazývané corničonky, nebo korničonky, jsou malé okurčičky, dlouhé asi jako malíček, které se nakládají do vinného octa a směsi bylinek. Jsou chuťově trochu odlišné od našich sladkokyselých nakládaček, ale dají se v pohodě koupit v každém supermarketu.
Omáčka gribiche (majonézový dip z francouzské kuchyně)
Ingredience
- 2 natvrdo vařená vejce
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1,5 lžíce vinného octa
- 4 lžíce jemného olivového oleje (nebo mix olivového a slunečnicového)
- 3 ks koktejlových okurčiček cornichons
- 2 čajové lžičky kaparů
- hrst nasekané pažitky a kopru
- sůl
- pepř
Postup
Uvařená vejce natvrdo opatrně rozdělte na bílky a žloutky.
V misce metličkou rozmíchejte dohladka olej, hořčici, vinný ocet a vaječné žloutky, dokud se nespojí v emulzi.
Koktejlové okurčičky cornichons, vaječné bílky, kapary a bylinky nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky a podle chuti osolte a opepřete.
Tip:
Gribiche mám. Co teď s tím?
Zkuste si připravit třeba Chlebíček s omáčkou gribiche, parmskou šunkou, čerstvou petrželí a kapary
Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.
Související recepty
Pyré z pečené mrkve a petržele s pomerančem
Pyré vzniká zpracováním surovin na jemnou hmotu. Často mu lidově říkáme “kaše” a nejznámější je asi kaše z vařených brambor, správně tedy bramborové pyré. Jde o jednu z nejčastějších českých příloh, ale výborná slaná pyré mohou vzniknout i ze spousty jiných vstupních surovin. Mezi další známá zeleninová pyré tak patří třeba pyré z vařené či pečené řepy, hráškové pyré, dýňové pyré a populárními se stávají i pyré mrkvové, celerové nebo petrželové. Kromě již zmíněných příloh můžete pyré využít na spoustu dalších kulinářských kouzel. Pyré z mrkve, celeru nebo petržele poslouží třeba jako výborná pomazánka. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tento veganský chlebíček!
více >
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.