Vegetariánský recept
Pomazánka z červené řepy a mascarpone
Rychlá a snadná pomazánka z červené řepy je recept, který se hodí vždycky. Je zdravá, hotová za pár minut a na stole vypadá nádherně. Je skvělá namazaná na pečivu nebo jako dip k syrové zelenině či krekrům. Perfektně se hodí i na nejrůznější oslavy a večírky. Zamiluje si ji celá rodina a její zářivé barvě nikdo neodolá. Chutná zemitě, ale svěže po citronu, nádherně voní a díky mascarpone má skvělou krémovou konzistenci.
Pomazánku můžete udělat z předvařené řepy a práci si tak hodně usnadnit. Seženete ji snadno v každém větším obchodě a na přípravu vám v takovém případě postačí jen pár minut. Ideální recept po náročném dni v práci, kdy už se vám nechce stát u plotny. Stačí ji nakrájet, přidat do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi a rozmixovat do hladka.
Pokud ale chcete začít od píky, je potřeba syrovou řepu nejprve umýt a následně uvařit nebo upéct. Vařte ji i se slupkou, ať zbytečně nepřijdete o výbornou šťávu. Nejlepší je to v páře, urychlit to můžete i v papiňáku. Zda je řepa měkká poznáte jednoduše píchnutím vidličkou.
Pokud budete řepu péct, i se slupkou ji zabalte do alobalu, aby nemohla unikat pára, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 1,5-2 hodiny (podle velikosti řepy). Po uvaření nebo upečení ji vyndejte z alobalu, nechte vychladnout a poté ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
Hotovou pomazánku servírujte namazanou na pečivu jako chutnou svačinu či večeři, nebo ji dejte do misky a podávejte jako dip s křupavými krekry či čerstvou nakrájenou zeleninou (např. mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika). Její barva rozzáří každý piknik nebo garden party.
Pomazánka z červené řepy a mascarpone
Ingredience
Na pomazánku
- 2 středně velké pečené/vařené řepy
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžíce mascarpone
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
Na ozdobu
- čerstvé bylinky (např. bazalka, máta, meduňka)
- čerstvé klíčky (např. naklíčená řeřicha, ředvička nebo chia)
- semínka (např. dýňová semínka, sezam, černý sezam, lněná semínka, chia a pod.)
- olivový olej na pokapání
- kousek citronu
Postup
Vařenou nebo pečenou červenou řepu nakrájejte na kousky (řepu můžete běžně koupit v obchodě už předvařenou, a rovnou ji použít. Případně si ji můžete uvařit nebo upéct v troubě sami.)
Vložte ji do mixéru a spolu s ostatními ingrediencemi (oloupaný stroužek česneku, mascarpone, citronovou šťávu, olivový olej a koření) rozmixujte na jemnou pomazánku.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.