Veganský recept
Klasická salátová zálivka vinaigrette
Zálivka vinaigrette je absolutní salátový základ. Jednoduchá, univerzální, svěží a má mnoho využití. Bude se vám hodit pro vaše propracované salátové čarování i na ty nejrychlejší a nejobyčejnější saláty, které chcete zvládnout za deset minut. Bez ní to zkrátka nejde. Tak pojďme na věc.
Připravit základní zálivku vinaigrette je snadné. Potřebujete přesně čtyři ingredience – olejovou složku, kyselou složku, sůl a pepř. Olejová složka je olej. Ve většině případů použijete dobrý extra panenský olivový olej určený pro saláty. Použít ale můžete jakýkoliv, který se vám do receptu zrovna hodí. Kyselou složkou je nejčastěji citron, který je svěží a poměrně neutrální. Úplně stejnou službu vám ale udělá i jablečný ocet, bílý vinný ocet, červený vinný ocet nebo limeta.
Nejdůležitější je pamatovat si poměr ingrediencí olej – ocet 3:1, to znamená, že na tři díly olejové složky použijete jeden díl složky kyselé. Je to základní poměr, který bude většině z vás perfektně vyhovovat. Vinaigrette připravená v tomto poměru je krásně vyvážená a má nádherně krémovou konzistenci. Začněte tedy tímto poměrem a pak můžete svou zálivku odladit podle vlastních chuťových preferencí.
Postup pro přípravu nabízím hned dvojí. Klasicky se zálivka připravuje tak, že do kyselé složky, smíchané se solí a pepřem přiléváme tenkým rovnoměrným pramínkem olej a celou dobu rychle šleháme metličkou. Druhá varianta je rychlejší a potřebujete k ní pouze šejkr nebo uzavíratelnou sklenici (např. zavařovačku). Všechny ingredience dáte do sklenice, dobře uzavřete a pak třesete sklenicí tak dlouho, dokud nevznikne hladká emulze.
Klasická salátová zálivka vinaigrette
Ingredience
- 90 ml extra panenského olivového oleje
- 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- velká špetka soli
- malá špetka čerstvě mletého pepře
Postup
Vinaigrette šlehaná metličkou:
Do misky dejte citronovou šťávu, sůl, pepř a prošlehejte metličkou.
Vinaigrette protřesená ve sklenici:
Do uzavíratelné sklenice dejte citronovou šťávu, sůl, pepř a olej.
Vinaigrette šlehaná metličkou:
Za stálého šlehání metličkou přilévejte tenkým rovnoměrným pramínkem olej. Šlehejte tak dlouho, dokud se obě složky nespojí do hladké krémové emulze.
Vinaigrette protřesená ve sklenici:
Sklenici dobře uzavřete a třeste jí tak dlouho, dokud se obě složky nespojí do hladké krémové emulze.
Tip:
Nekonečné variace:
Do zálivky můžete samozřejmě přimíchat další ingredience a celé to salátové šílenství udělat ještě pestřejší, kreativnější a zábavnější. Nejčastějšími obměnami této klasiky jsou například: med, javorový sirup, bylinky čerstvé i sušené, hořčice, česnek, kapary, sušená rajčata nebo ančovičky.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.