Vegetariánský recept
Rukolovo-špenátový salát s jablky a ořechy
Salát z rukoly a špenátu je rychlý a snadný salát, připravený doslova za pár minut. Pikantní rukolu jemně doplní listy čerstvého baby špenátu, nakyslé svěží jablko a vlašské ořechy přidají křupavou texturu, balkánský sýr výraznou slanou chuť a všechno dohromady spojíte citronovo-medovým dresinkem.
Tento salát je lehký a osvěžující. Díky ořechům a sýru poslouží jako plnohodnotná večeře, v tom případě ho můžete servírovat s čerstvou bagetou nebo křupavým toastem. Snadno ho však také spárujete s grilovací sezónou – vegetariáni třeba s falafelem, a pokud jíte maso, zkuste ho například ke grilované klobáse.
Proč si salát zamilujete?
Je to velmi zdravé jídlo. Špenátové listy obsahují velké množství vitamínů a kyseliny listové, pomáhají k regulaci krevního tlaku a díky vysokému obsahu magnesia (hořčíku) přispívají k naší fyzické i psychické pohodě. Rukola obsahuje mnoho antioxidantů a pomáhá bojovat proti stárnutí.
Je maximálně jednoduchý na přípravu. Stačí vám 5 ingrediencí a základní salátová zálivka vinaigrette, doplněná o trochu medu.
Co můžete nahradit?
Vegan verze: Sýr v receptu můžete buď vynechat, nebo nahradit například rozdrobeným kešu sýrem (kupovaným, nebo vlastnoručně vyrobeným a ochuceným podle preferencí). Med v zálivce jednoduše nahraďte oblíbeným sirupem na slazení – třtinovou melasou, kokosovým sirupem, agávovým sirupem a podobně.
Varianty: rukolovo-špenátový salát s medovou vinaigrette zálivkou vezměte jako základ a doplňte sezónním ovocem nebo jinými ořechy. Perfektně si pochutnáte například na hrušce s mandlemi nebo broskvi a pekanech.
Rukolovo-špenátový salát s jablky a ořechy
Ingredience
Na salát
- 100 g rukoly
- 100 g baby špenátu
- 2 jablka (šťavnatá a nakyslá)
- 200 g vlašských ořechů
- 200 g balkánského sýru
Na zálivku
- 100 ml olivového oleje
- 30 ml citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
Ve velké míse smíchejte rukolu, špenátové listy, plátky jablek a ořechy. Přidejte nadrobenou fetu a vše promíchejte.
V malé misce připravte medovou zálivku vinaigrette: do citronové šťávy pomalu přilívejte olej a šlehejte. Nakonec přidejte med, sůl a pepř. Dobře promíchejte do hladké emulze.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.