Veganský recept
Tabouleh, osvěžující levantský bylinkový salát s bulgurem
Tabbouleh (čti tabúle), česky někdy psaný také jako tabouleh, je skvělý letní salát s osvěžující chutí, původem z Levanty. Dnes je tradičně podáván hlavně ve státech jako Libanon, Jeruzalem, Sýrie či Jordánsko. Potkat se s ním ale můžete také na svých cestách Tureckem či Řeckem. Poznáte ho podle vůně petržele, máty a citronů.
Pokud tuhle blízkovýchodní pochoutku ještě neznáte, je v letošním zatím horké léto ideálním časem tabbouleh ochutnat. A pokud jste si na ní pochutnávali na některé ze svých exotických dovolených, zkuste si ji připravit i doma a připomenout si cestovatelské gurmánské zážitky. Možná vám ze začátku bude připadat, že velká hrst petržele (nebo dvě) a další hrst máty spolu s několika citrony je na trochu rajčat a bulguru vážně moc, ale nenechte se odradit. Právě velké množství čerstvých bylin a osvěžující kyselá chuť citronové šťávy dělají z tohohle salátu zázrak, který vám pomůže přežít opravdu teplé počasí.
Salát tabouleh po smíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingradiencemi a jeho ostrou chuť to trochu srazí. Naopak se pěkně rozvoní máta s petrželí. Salát tabouleh si můžete dát jen tak samotný, jako opravdu lehký a povzbuzující oběd v rozžhaveném městě, nebo si ho s sebou vzít třeba na piknik či na chatu. Ideálně si salát tabouleh rozumí s cizrnovým falafelem, hummusem, pastou tahini a libanonským chlebem nebo jinou plackou podobného charakteru. Pokud jíte maso, vyzkoušet ho můžete i s jehněčím či hovězím masem, shish kebabem (nebo česky šiš kebabem) na špejli, či jako netradiční přílohu při grilování. Přípravu hravě zvládnete s běžně dostupnými surovinami.
Tabouleh, osvěžující levantský bylinkový salát s bulgurem
Ingredience
- 125 g bulburu
- 1 červená cibule
- 2 velká rajčata
- ½ salátové okurky
- 2 jarní cibulky
- 1 větší svazek petržele
- 1 menší svazek máty
- 2 citrony
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Bulgur propláchněte v sítku několikrát studenou vodou a poté vařte v dvojnásobném množství osolené vody 15 minut do měkka (nebo 5 minut vařte a poté nechte cca čtvrt hodiny dojít na teplé plotýnce), poté slijte přes sítko, propláchněte studenou vodou a dejte do větší mísy.
Cibuli oloupejte, rajčata, okurku i jarní cibulku omyjte a vše nakrájejte na drobné kostičky. Nakrájenou zeleninu přidejte do mísy k bulguru.
Z petržele i máty odstraňte tuhé stonky a zbytek nasekejte najemno. Všechny bylinky přidejte do mísy.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.