Veganský recept
Thajský pikantní salát s rýžovými nudlemi a mangem
Vyzkoušejte recept na osvěžující salát v thajském stylu s hromadou čerstvé zeleniny, mangem a rýžovými nudlemi, ochucený pikantní zálivkou. Je letně lehký, plný výrazných barev a neskutečně lahodný. V horkém počasí vás nabije energií. Podávejte ledově vychlazený.
Minimum práce a minimum vynaložené energie – tak vypadají naše ideální a velmi oblíbené letní recepty. Čím méně času strávíme v kuchyni, tím lépe. Tohle je jeden z nich a určitě si ho totálně zamilujete. Jediné, co do salátu musíte uvařit, je balíček vlasových rýžových nudlí vermicelli (někdy se jim říká také skleněné nudle). Pokud si vzpomenete chvíli předem, dejte nudle nejprve namočit do studené vody, aby změkly.
Salátová okurka nakrouhaná na “špagety” a na tenké nudličky nakrájená mrkev a bílá ředkev daikon tvoří v tomto salátu nepostradatelný komparz, který zajistí šťavnatost a křupavost. Mango přidá výraznou chuť a všechno dohromady spojí pikantní lehká zálivka, laděná na typickou sladko-slano-kyselou thajskou notu. Ta rozhodně hraje hlavní roli v tomhle skvělém koncertu chutí a vůní. Pokud máte rádi thajská jídla, budete nadšení.
V salátu skvěle chutná středně zralé mango, které už je lehce sladké, ale ještě není příliš měkké a přezrálé, takže přesně takové, jaké koupíte ve většině našich obchodů. Nemusíte tedy plánovat příliš dopředu a nechávat ho několik dní dozrávat. Pokud už máte mango hodně zralé, využijte ho raději do salátu s nektarinkou a parmskou šunkou [MASOVÝ], nebo do skvělého smoothie s banánem a pomerančem [VEGAN].
Do zálivky používáme veganskou “rybí” omáčku. Pokud ji neseženete ve svém oblíbeném asijském obchodě, nemusíte ji nahrazovat sojovou omáčkou, jak to často vegani a vegetariáni dělají. Čistě rostlinou “rybí” omáčku si můžete jednoduše uvařit doma v hrnci z celkem dostupných ingrediencí (nejčastěji jde o kombinaci mořských řas, sóji, ananasu, soli, česneku a případně i chilli papriček). Ale pokud nejste na rostlinné stravě, klidně použijte tu klasickou.
Thajský pikantní salát s rýžovými nudlemi a mangem
Ingredience
Na salát
- 1 balíček vlasových rýžových nudlí vermicelli (250 g)
- ½ salátové okurky
- ½ bílé ředkve (daikon)
- 2 mrkve
- hrst nasekaného salátu (například pak choi, římský salát nebo ledový salát)
- 1 středně zralé mango
- bylinky na ozdobu (bazalka, máta, meduňka nebo koriandr)
Na zálivku
- 2 lžíce veganské “rybí” omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce jarní cibulky (nasekané na drobno)
- 1/2 lžičky chilly
- 3 lžíce vody
Postup
Rýžové nudle uvařte podle návodu. Po uvaření je dobře propláchněte studenou vodou, aby vychladly. Následně sceďte a dejte do větší mísy.
Okurku omyjte a nakrouhejte na spiralizéru na “špagety” (případně nakrájejte na tenké nudličky). Mrkvím a řepě odstraňte škrabkou slupku a nakrájejte je na tenké nudličky. Mango oloupejte a dužinu nakrájejte také na nudličky. Saláty (pak choi, římský salát nebo ledový salát) dobře omyjte a nakrájejte na proužky. Vše přidejte do mísy.
V menší misce dobře promíchejte všechny ingredience na zálivku (míchejte dokud se cukr nerozpustí).
Nudle a zeleninu v míse dobře promíchejte se zálivkou a hotový salát nechte vychladit v lednici.
Tip:
Veganská “rybí” omáčka
- 1 litr vody
- 250 ml sojové omáčky
- 100 g sušených hub shiitake
- 1 plátek sušené mořské řasy (kombu nebo wakame)
- 4 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky soli
Vařte všechny ingredience v nezakrytém rendlíku na nízkou teplotu, dokud se nesvaří asi na polovinu. Poté přeceďte a přelijte do sterilované uzavíratelné skleněné láhve a skladujte v lednici. Používejte stejně jako klasickou rybí omáčku.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.