Recept s masem
Dýňové rizoto se slaninou a portským vínem
Svátečnímu rizotu s křupavou slaninou, voňavou dýní, sladkým bílým porto a trochou parmazánu rozhodně neodoláte. Jde o jednoduchý sezónní recept, připravený do půl hodiny, který má na našem stole místo od pozdního podzimu až do doby, než dojdou všechny uskladněné dýně. Rizoto je krémové, bohaté a příjemně nasládlé. Po svátečním obžerství během Vánoc poslouží skvěle i jako novoroční oběd nebo večeře.
Risotto je perfektní jednoduchý celoroční pokrm, do kterého vždycky skvěle využijete aktuální sezónní ingredience. Tak jako na jaře vaříme lehoučká šťavnatá rizota z chřestu nebo zeleného hrášku, plná šťávy, svěží chuti a jarních barev, podzim a zima patří hutnějším variacím a aromatičtějším ingrediencím. Do chladného počasí se skvěle hodí třeba mrkev, červená řepa nebo právě dýně. Že se dýně perfektně snoubí s voňavým kořením jako je hřebíček, zázvor, skořice a muškátový oříšek asi víte z mnoha receptů na voňavou dýňovou polévku, z přípravy dýňového koláče nebo v zimě tolik oblíbeného dýňového latté. Ale zkoušeli jste kombinaci dýně a slanina? Je to moje oblíbená chuťová varianta a naplno ji vyzkoušíte právě v tomto receptu.
Pokud s dýní zatím příliš nekamarádíte a je u vás v kuchyni spíš vzácný host, nebojte se. Její příprava ke kuchyňskému zpracování je snadná. Stačí ji pouze umýt a poté rozkrojit na poloviny. Lžící vydlabejte vnitřní měkkou část dužiny se semínky a zbytek dýně (pevnou dužinu) rozkrájejte na menší kousky. Pokud používáte dýni hokaido, jste s přípravou u konce a můžete se vrhnout na tepelnou úpravu. Ostatní dýně je třeba ještě oloupat (odstranit slupku). Dobře to jde klidně obyčejnou škrabkou na zeleninu nebo nožem. Semínka můžete očistit a dát sušit do trouby.
Příprava rizota probíhá jako obvykle, jen si kromě cibulky na začátku v pánvi dobře osmažíte i slaninu, pěkně dokřupava, a pak už necháte na tuku zesklovatět rýži vhodnou na rizoto, přidáte dýni (hokaido nebo skvělou máslovou), sladké bílé portské víno a dvacet minut vše poctivě podléváte zeleninovým vývarem. Když je rizoto měkké, voňavé a plné chuti, servírujete na talíř a zdobíte strouhaným parmazánem nebo (fajnšmekři) kozím sýrem. Ať vám chutná!
Dýňové rizoto se slaninou a portským vínem
Ingredience
- 1 malá cibule
- 200 g dýně (hokaido, máslová)
- 100 g anglické slaniny (v celku)
- 1 lžička rostlinného oleje
- 300 g rýže na rizoto (arborio, kulatozrnná…)
- 200 ml bílého portského vína
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- parmazán nebo kozí sýr na posypání
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni rozkrojte, odstraňte slupku, lžící vyjměte měkkou část se semínky a pevnou dužinu nakrájejte na drobné kostičky (pokud používáte dýni hokaido, slupku odstraňovat nemusíte). Slaninu také nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninový vývar ohřejte a udržujte ho na plotně teplý.
V pánvi rozehřejte lžičku oleje, přidejte nakrájenou cibulku a slaninu a za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 6 - 8 minut, dokud nebude vše hezky opečené.
Vsypte rýži a za stálého míchání asi 5 minut opékejte, dokud se zrnka rýže neobalí tukem a nezprůhlední.
Přidejte nakrájenou dýní a promíchejte. Podlijte portským vínem a míchejte, dokud se tekutina neodpaří.
Rýži podlijte sběračkou teplého vývaru, zamíchejte a počkejte, než se tekutina vsákne a odpaří. Pokračujte v podlévání rýže horkým vývarem po celou dobu jejího dušení (cca 20 minut). Vývar přidávejte postupně, za občasného míchání, vždy, když se předchozí várka vsákne. Nemusíte ho spotřebovat všechen. Pokud by vám naopak vývar došel a rýže byla ještě tvrdá, pokračujte v podlévání horkou vodou.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.