Veganský recept
Marocká mrkvová polévka s kokosovou pěnou
Aromatická krémová mrkvová polévka z karamelové mrkve a orientálního koření s trochou exotické kokosové pěny. Kdo miluje kuskus, hariru, voňavé koření a africké pobřeží, zkuste to. A pokud nejste vegani, můžete místo rostlinné šlehačky použít klidně živočišnou.
Marocká mrkvová polévka s kokosovou pěnou
Ingredience
- 1 cibule
- 6-8 mrkví
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 brambora na zahuštění
- sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor, římský kmín
- trochu oleje
- 1 rostlinná smetana ke šlehání (případně živočišná)
- 1 kokosové mléko
- ztužovač šlehačky
- hrst kešu oříšků
Postup
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, mrkve oškrábeme, většinu nakrájíme na špalíčky, 1 nebo 2 mrkve rozkrojíme na tenké podélné plátky.
V papiňáku rozehřejeme trochu oleje, vložíme cibuli, špalíčky mrkve a necháme chvíli opékat v zavřeném hrnci na mírném ohni (cca 10 – 15 minut, cibule i mrkev by měli lehce zhnědnout a zkaramelizovat).
Zkaramelizovanou zeleninu zalijeme vývarem a vaříme do úplného změknutí. Poté ihned rozmixujeme ručním mixérem a přidáme směs mletého koření (sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor a římský kmín). Polévka by měla být dostatečně aromatická, smetana ji nakonec trochu zjemní.
Pokud se nám zdá rozmixovaná polévka příliš řídká, můžeme chvíli nechat vyvařit vodu, nebo zahustit pomocí nastrouhané syrové brambory. Polévku poté vaříme, dokud se brambora nerozvaří.
Do rozmixované a okořeněné polévky vmícháme smetanu, prohřejeme, dochutíme a již nevaříme.
Kokosovou pěnu připravíme z kokosového mléka, ve kterém rozmícháme ztužovač šlehačky a vyšleháme ručním šlehačem do řídké pěny.
Podélně nakrájené mrkvičky opečeme na pánvi nebo v troubě.
Polévku servírujeme se lžící kokosové pěny, podélnými opečenými mrkvičkami a kešu oříšky.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.