Veganský recept
Salát z černé čočky beluga s karamelovou cibulkou
Leden, měsíc luštěnin! Potěšte se po Vánocích měsícem zdravé a lehké stravy a zkuste náš chutný salát z drobnozrnné černé čočky beluga. Pokud ji neseženete, můžete zkusit i tmavozelenou čočku puy, Obě často prodávají zdravé výživy. Použít můžete i čočku klasickou, ale počítejte s tím, že nedrží tak dobře tvar a nevypadá tak pěkně na talíři.
Salát z černé čočky beluga s karamelovou cibulkou
Ingredience
- hrnek černé čočky beluga
- 100 g hrášku (lépe mražený, ale může být i sterilovaný v konzervě)
- 100 g kukuřice (lépe mraženou, ale může být i sterilovaná v konzervě)
- 100 g žampionů
- 2 velké cibule
- listový salát
- trochu petrželky (může být i zmražená)
- sůl
- pepř
- cukr (nebo med)
- balzamikový ocet na ochucení
- olivový olej
- slunečnicový olej na smažení
- parmazán na ozdobu (volitelný)
- citron při servírování (volitelný)
Postup
Čočku uvařte dle návodu v osolené vodě do měkka.
Pokud používáte mražený hrášek a kukuřici, nechte je nejprve rozmrznout. Hrášek a kukuřici smíchejte v míse s vařenou čočkou a podle chuti případně dosolte a lehce opepřete.
Hlavičky žampionů oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky. Opečte je na pánvi na troše oleje, osolte, opepřete a posypte petrželkou.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírnějším ohni opékejte/duste v pánvi na troše oleje. Osolte, opepřete, přidejte asi lžíci balzamikového octa a lžičku cukru nebo medu. Cibule by měla zůstat zkaramelizovaná, ale měkká, nikoli opečená do křupava.
Omyté listy salátu rozložte na talíř, přidejte čočku s hráškem a kukuřicí, ozdobte žampiony a zkaramelizovanou cibulkou.
Podávejte lehce pokapané olivovým olejem, případně ozdobené hoblinkami parmazánu (není nutné). Můžete doplnit kouskem citronu na pokapání a bagetou.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.