Veganský recept
Šípková marmeláda s hřebíčkem
Před šípkovou marmeládou vás bude každý varovat, že je pracná, a ať se do ní raději vůbec nepouštíte. Já říkám, že je skvělá! Hlavně pokud se vykašlete na půlení šípků a odstraňování semínek. Konec konců k čemu máme pasírovací cedník. Trhání šípků můžete spojit s příjemnou podzimní procházkou. Očištění šípků na jednu várku vám zabere přesně jeden díl seriálu Dexter a pasírování si dejte třeba místo půlhodinky s činkami v tělocvičně!
Šípková marmeláda s hřebíčkem
Ingredience
- 1kg šípků
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžičky medu
- 4 mleté hřebíčky
- ¼ kg cukru (případně ¼ kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek)
Postup
Šípky omyjeme, odkrájíme bubáky a stopky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly šípky ponořené a vaříme cca 30 minut (podle zralosti šípků) do změknutí plodů.
Vařené šípky rozmixujeme v mixéru (nebo ponorným mixérem přímo v hrnci) a poté přes jemné sítko propasírujeme dužinu, abychom se zbavili pecek a slupek. Pokud je rozmixovaná hmota příliš hustá, zředíme ji vodou. Pasírování opakujeme klidně 2x až 3x. Zbytek nepropasírované hmoty vždy opět zředíme horkou vodou a znovu propasírujeme.
Čistou propasírovanou dužinu vrátíme do hrnce, přidáme hřebíček, med a cukr a svaříme na požadovanou konzistenci. Provedeme test hustoty – dáme lžičku marmelády na talířku zchladnout do lednice. Pokud marmeláda neteče, je hotová.
Hotovou marmeládu nalijeme do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tip:
Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek, nebo namísto cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.