Vegetariánský recept
Tomatová polévka s řapíkatým celerem
Nejrychlejší "rajskou polévku" připravíte z konzervovaných loupaných rajčat nebo rajčatového pyré. Pokud jste však majitelem vlastních výpěstků ze zahrádky nebo skleníku, není nic jednoduššího, než cca půl kila rajčat omýt, spařit horkou vodou, oloupat, pokrájet a hodit vařit do hrnce přímo s celerem. Dále už postupujte podle receptu. Varianta s řapíkatým celerem dodá tomatové polévce zvláštní vůni a svěží ráz.
Tomatová polévka s řapíkatým celerem
Ingredience
- 500 g konzervovaných rajčat nebo pyré
- cca 2 stonky řapíkatého celeru (podle velikosti)
- 1 l zeleninového vývaru
- zakysaná smetana
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- sůl, pepř, špetka hnědého cukru nebo perníku, olej na smažení
Postup
Řapíky celeru nakrájejte na drobné kostičky a vhoďte do rozpáleného oleje v hrnci. Zlehka ze všech stran osmažte, zalijte připraveným zeleninovým vývarem, přidejte pokrájenou čerstvou (nebo sušenou) bazalku a vařte do úplného změknutí.
Poté přidejte konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
Rozmixovanou polévku ochuťte solí a pepřem, v případě příliš kyselých rajčat oslaďte trochou cukru nebo perníku.
Ještě zlehka povařte a podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a bazalkou.
Tip:
Nejlepší je samozřejmě z celeru čerstvého, ale protože nemá celoroční sezonu a když ho koupím, většinou celý stejně nespotřebuju, dávám si jej pokrájený na kostičky do mrazáku. Řapíkatý celer není ideální rostlina na mražení – po rozmražení bývá vodnatý a ztrácí svojí křehkost, ale do polévky, kde ho stejně rozvaříme na pyré, to nevadí.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.