Vegetariánský recept
Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem
Pasta Fresca je hit každé lepší italské restaurace. Pokud si někde chcete dát dobré těstoviny, vsadíte na ty čerstvé a „domácí“. Tak proč si je neudělat rovnou doma? Není to tak náročné. Suroviny jsou levné, těsto snadné a Fresh Fettuccine nebo Fresh Pappardelle zvládnete i bez strojku na těstoviny! Stačí prostě nakrájet na pruhy, třeba podle dlouhého pravítka :)
Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem
Ingredience
Těstoviny
- 400 g hladké mouky
- 4 žloutky
- trochu vody
- olej, sůl
Pórkové pesto
- 2 malé pórky
- 150 g kešu oříšků
- 50 ml olivového oleje
- 250 g sýru ricotta
- sůl, pepř
Na servírování:
- čerstvý listový špenát
- balzamiková redukce
- parmazán
Postup
Domácí těstoviny
KROK 1:Z mouky a žloutků vypracujeme hladké těsto, je-li třeba přidáme požadované množství vody. Těsto je třeba pořádně propracovat, zpočátku připomíná spíš drobenku na koláč, ale suroviny se hnětením brzy spojí.
Z hotového nelepivého hladkého těsta vytvoříme bochánek a necháme ho alespoň dvě hodiny odpočinout v chladničce, zabalený do potravinářské folie.
Na pomoučněném válu vyválíme placku tenkou asi 3 milimetry a od ruky nebo podle pravítka rozkrájíme nožem na dlouhé nudle.
Nakrájené čerstvé těstoviny opatrně přesuneme do hrnce s vroucí osolenou vodou a trochou oleje a ihned pořádně promícháme, aby se nám neslepily.
Vaříme podobně jako klasické těstoviny al dente (3 - 5 minut podle velikosti těstovin), po uvaření scedíme a promícháme s další trochou oleje.
Pórkové pesto
KROK 1:Do mixeru dáme nakrájený pórek, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř a všechno rozmixujeme nadrobno (nemusí být úplně dohladka), přidáme ricottu a ještě lehce promixujeme.
Fresh pastu servírujeme promíchanou s pórkovým pestem a posypanou parmazánem, spolu s čerstvými špenátovými lístky lehce zakápnutými balzamikovou redukcí.
Tip:
Na pórkové pesto se skvěle hodí tenké mladé pórky, ideálně z vlastní zahrady. Do pesta je krájíme klidně i se zelenou částí, bílé ricottové pesto je pak svěže jarně barevné.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.