Vegetariánský recept
Krémová cuketová polévka s bylinkovými krutony
Babí léto a cukety! Bylinkami provoněná krémová cuketová polévka s křupavými krutony a Lučinou udělá radost malým i velkým. Vyzkoušejte afrodiziakální účinky a nezaměnitelnou vůni čerstvého koriandru spolu s léčivou silou česneku.
Největší výhodou cukety je její chuťová neutralita. Tak, jako ji lze s úspěchem použít třeba při pečení sladkého perníku, i ve slané kuchyni si můžete při jejím vaření užít nekonečné možnosti chutí a vůní. Možná vám cuketová polévka nikdy nechutnala právě proto, že jste do ní nepřidali ty správné ingredience. Do polévky přidejte česnek a opravdu velkou hrst čerstvých bylin a uvidíte ten rozdíl.
Vyzkoušejte šalvěj, tymián, rozmarýn, a pokud nepatříte mezi jeho odpůrce, dejte šanci i čerstvému koriandru. Je to velmi aromatická bylina a kvůli své intenzivní vůni nebývá oblíbená u každého. U nás ji naprosto milujeme. Nezbytnost při vaření asijské kuchyně se proměnila v naší velkou lásku, ze které připravujeme domácí koriandrové pesto na noky a těstoviny, přidáváme ji do pomazánek, poke bowls a v neposlední řadě se stala nedílnou součástí i této voňavé polévky. Tak to zkuste. A pokud vám koriandr opravdu nevoní, nebojte se ho nahradit třeba bazalkou nebo klasickou plocholistou petrželkou.
Pár rad, než se pustíte do této voňavé polévky:
Na vaření se nejlépe hodí mladé cukety, které ještě nemají příliš semen ani tvrdou slupku. Takové stačí do polévky nakrájet celé, tak jak jsou. Slupka se rozvaří a polévka bude mít krásnou zelenou barvu. Pokud se ale potřebujete zbavit nějaké velké přerostlé cukety, úplně to chápu. Před krájením z ní lžící odstraňte porézní vnitřní část se semeny a u opravdu starších kusů oloupejte i slupku.
Do polévky nepřidávejte zbytečně moc vody. Vůbec nevadí, že na začátku vaření nebude zelenina zcela ponořená. Cuketa během varu spoustu vody pustí, a jak se zelenina rozvaří, krásně se do vody schová. Stačí během vaření párkrát promíchat. A pokud i tak zůstane nějaký kousek nad vodou, postará se o něj pára pod pokličkou. Pokud dáte na začátku moc vody, nikdy nevznikne krásně hustá krémová polévka. Přidat vodu můžete případně po rozmixování.
V mnoha receptech najdete místo vody zeleninový nebo dokonce masový vývar, ale věřte mi, že není vůbec potřeba. Česnek, sůl, pepř a voňavé bylinky bohatě postačí a výsledná polévka bude mít opravdu plnou chuť.
Krémová cuketová polévka s bylinkovými krutony
Ingredience
Na polévku
- 2 lžíce oleje
- 2-3 velké šalotky (nebo 1 cibule)
- 3 stroužky česneku (můžete i více, pokud neděláte polévku pro děti)
- 600 g cukety
- 150 g brambor
- 400 ml vody
- hrst čerstvých bylin (šalvěj, tymián, koriandr, rozmarýn)
- 200 smetany na šlehání
- podle chuti sůl a pepř
Na krutony
- 4 rohlíky (klidně tvrdší)
- 4 lžíce koriandrového nebo jiného bylinkového pesto
- 4 lžíce olivového oleje
Na ozdobu
- 100 g (1 kostka) Lučiny
- čerstvý koriandr
Postup
Cuketová polévka
KROK 1:Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte na drobno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm asi 5 minut restujte.
Cuketu omyjte a nakrájejte na větší kousky (mladou cuketu celou i se slupkou, u starší lžící odstraňte semena, případně i tuhou slupku), přidejte ji do hrnce a krátce orestujte. Vsypte na kostičky nakrájené brambory, hrst čerstvých bylin a vše zalijte vodou. Promíchejte a přiveďte k varu.
Vraťte zpět do hrnce a přidejte smetanu. Promíchejte, prohřejte a servírujte ozdobené rozdrobenou lučinou a bylinkovými krutonky.
Bylinkové krutony
KROK 1:V malé misce smíchejte bylinkové pesto a olej. Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka, pomocí mašlovačky potřete směsí pesta a oleje a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.