Vegetariánský recept
Rizoto s karamelizovanou cibulkou
Když nemáte čas na nákup čerstvých krevet, chřestu, a není ani sezóna hříbků, zkuste rizoto ze suroviny, kterou najdete ve spíži skoro každé domácnosti. Z cibule. Pak už vám stačí jen rýže, parmazán a lahev bílého vína, protože co nepadne do vaření, vypijete při večeři. Lahodné krémové rizoto s karamelizovanou cibulkou tak můžete vykouzlit třeba na chalupě, kde není ani chladnička. Máslo a domácí kuřecí vývar se dá totiž v takových podmínkách klidně oželet a parmazánu zabalenému do utěrky bude ve spíži dokonce lépe než v chladničce.
Rizoto s karamelizovanou cibulkou
Ingredience
Karamelizovaná cibulka
- 3 lžíce oleje
- 400 g cibule (asi 5 středně velkých kusů)
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička octa
Rizoto
- 20 g másla (nebo 2 lžíce oleje)
- 300 g rýže
- cca 1 litr zeleninového vývaru (nebo kuřecího vývaru, případně vody)
- 200 ml suchého bílého vína
- 100 g parmezánu
- Sůl a pepř
Postup
Karamelizovaná cibulka
KROK 1:V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a asi 5 minut na něm na střední teplotě opékáme cibuli nakrájenou na kolečka. Po tuto dobu s cibulí nemícháme a klidně ji necháme odspodu trochu zhnědnout. Poté teplotu stáhneme a za občasného míchání cibuli smažíme na mírném ohni dalších 15 - 20 minut.
K cibuli přidáme lžičku cukru a na mírném ohni necháme ještě asi 5 - 10 minut karamelizovat. Výsledná cibule by měla být hnědá, měkká a sladká.
Na závěr cibuli tzv. deglazujeme - přidáme lžičku octa, který nám pomůže rozpustit případné připečené a zkaramelizované zbytky z pánve a chvíli mícháme.
Rizoto
KROK 1:V pánvi rozehřejeme 10 g másla (nebo 2 lžíce oleje), vsypeme rýži a za stálého míchání asi 5 minut opékáme, dokud zrníčka rýže nezprůhlední.
Opečenou rýži poté podlijeme bílým vínem, počkáme, než se tekutina vsákne a odpaří a dále pokračujeme v polévání rýže horkým vývarem. Vývar přidáváme postupně, za občasného míchání a po celou dobu dušení rýže (cca 20 minut), vždy když se předchozí várka odpařila. Nemusíme spotřebovat všechen. Pokud by nám naopak vývar došel a rýže byla ještě tvrdá, pokračujeme v podlévání horkou vodou.
Když je rizoto měkké, přidáme do něho zbývajících 10 g másla, cca 50 gramů parmazánu (zbytek použijeme na ozdobu) a 1/3 karamelizované cibulky. Promícháme, aby se vše spojilo, ochutnáme a případně osolíme. Výsledná konzistence rizota by měla být krásně krémová.
Rizoto opepříme a ozdobíme zbývající karamelizovanou cibulkou a hoblinkami parmazánu. Ihned podáváme.
Tip:
Italské „risotto“ se připravuje poněkud odlišně, než rizoto české. Postup je o něco náročnější, protože vyžaduje naši přítomnost, ale výsledná chuť a krémová konzistence za vydané úsilí rozhodně stojí. Speciální kulatozrnnou rýži je potřeba nejprve v pánvi osmažit a pak se pomalu dusí do měkka za stálého přilévání tekutiny.
Tip:
Rizoto lze připravit z jakéhokoliv vývaru, pokud nejste vegetariáni, použijte klidně kuřecí.
Tip:
Protože se cibule i rizoto vaří obdobnou dobu a oboje vyžaduje jen občasné míchání, můžeme obě části pokrmu připravovat zároveň
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.