Veganský recept
Tofu v sečuánském stylu s rýží a zeleninou
Křehké křupavé tofu v nasládlé lepivé omáčce s výrazně pikantní chutí umami, doplněné miskou voňavé jasmínové rýže a salátkem z čerstvé zeleniny. Skvělá a rychlá večeře pro milovníky Asie. V hlavní roli pálivá omáčka Toban Djan a sečuánské chilli.
V dnešním veganském receptu poněkud ostřejšího ražení použijeme pro někoho možná neznámou pálivou omáčku Toban Djan. Tato omáčka, psaná také Doubanjiang, chilli bean paste nebo česky chilli omáčka z bobů je duší sečuánské kuchyně. Používá se ale i v jiných čínských regionech, například v provincii Hunan. Znáte třeba slavné Hunanské kuře? Nebo jeden z nejznámějších sečuánských receptů – Mapo Tofu? Tady všude hraje důležitou roli.
Omáčka má zemitou kyselo-slanou chuť umami a pálí po chilli. Využití najde i v nejrůznějších stir-fry receptech asijského střihu. Připravuje se z fermentovaných bobů a chilli papriček. Koupíte ji ve specializovaných asijských obchodech nebo objednáte na internetu. Podívat se ale můžete i ve vaší lokální vietnamské večerce, často ji mají. U nás je nejdostupnější značka Lee Kum Kee. Při objednání dejte pozor, aby šlo skutečně o pálivou verzi s chilli. Pod stejným názvem Toban Djan se často prodává i slaná omáčka z fermentovaných bobů bez přídavku chilli.
Pokud nepotřebujete stoprocentní autenticitu, můžete místo Toban Djan použít jakoukoliv pálivou chilli omáčku podle vlastního uvážení. Téměř každý milovník ostrých asijských receptů najde doma ve špajzce Srirachu. A my často používáme naší domácí chilli pastu, kterou si sami zaváříme.
V receptu najdete i tapiokovou mouku. Tapioka je škrob z kořene manioku a používá se při pečení jako bezlepková náhrada klasické mouky. Protože jde převážně o škrob, je skvělá na zahušťování omáček i dezertů. V této mouce/škrobu se obaluje tofu před smažením, aby se na něm udělala krásná krustička, která potom při vaření v omáčce nasákne všechny chutě a vytvoří napovrchu pověstnou lepivou texturu. Stejnou mouku/škrob používám i do marinády, aby omáčka následně krásně zhoustla. Můžete klidně použít i obyčejný bramborový škrob, ale tapioka (třeba od značky Cock Brand) vás vyjde mnohem levněji a bramborový škrob v kuchyni hravě nahradí. 🙂
Obě ingredience seženete třeba na mém oblíbeném e-shopu chopsticks.cz, kde koupíte i čerstvé červené chilli papriky na případné dochucení a ozdobení.
Do marinády používáme veganskou “rybí” omáčku. Pokud ji neseženete ve svém oblíbeném asijském obchodě, nemusíte ji nahrazovat sójovou omáčkou, jak to často vegani a vegetariáni dělají. Čistě rostlinou “rybí” omáčku si můžete jednoduše uvařit doma v hrnci (viz tip) z celkem dostupných ingrediencí (nejčastěji jde o kombinaci mořských řas, sóji, ananasu, soli, česneku a případně i chilli papriček). Ale pokud nejste na rostlinné stravě, klidně použijte tu klasickou.
Jdeme na to? Tak všechno pěkně nakrájet, tofu obalit ve škrobu, dobře osmažit na pánvi, ingredience na marinádu smíchat v mističce a šup se vším na pár minut do pánve. Už to voní? Tak dobrou chuť.
Tofu v sečuánském stylu s rýží a zeleninou
Ingredience
Na smažené tofu
- 200 g tofu natural
- 30 g tapiokové mouky (nebo jiného škrobu či hladké mouky)
- rostlinný olej na smažení
Na marinádu
- 5 lžic veganské "rybí" omáčky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce chilli omáčky z bobů Toban Djan (nebo jiné oblíbené chilli pasty)
- 2 lžíčky cukru
- 1 lžička tapiokové mouky (nebo jiného škrobu)
Ostatní
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- cca 3 cm zázvorového kořene
- 2 lžíce rostlinného oleje na smažení
- 120 g jasmínové rýže
- 1 červená paprika
- 1 velké rajče
- 1 pak choi
- 1 červená chilli paprika na ozdobu
Postup
Smažené tofu
KROK 1:Tofu nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky a osušte je papírovou utěrkou. Do hlubokého talíře nasypte tapiokovou mouku a jednotlivé plátky tofu v ní obalte.
V pánvi dobře rozpalte rostlinný olej na smažení a obalené plátky tofu osmažte ze všech stran dozlatova a křupava. Vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat přebytečný olej.
Příprava marinády
KROK 1:V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, chilli omáčku, cukr a škrob a míchejte dokud se cukr zcela nerozpustí.
Dokončení pokrmu
KROK 1:Jarní cibulku omyjte, zázvor oloupejte a oboje nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte, naplocho rozmáčkněte nožem a poté nasekejte najemno.
Ve větší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte nasekanou cibulku, zázvor a česnek a přibližně 2 minuty opékejte. Pak vlijte marinádu, dobře promíchejte, přiveďte k varu, přidejte osmažené plátky tofu a společně jemně povařte asi 5 minut (do zhoustnutí omáčky). V omáčce nesmí být cítit chuť škrobu. Pokud chcete, posypte navrch nasekanou chilli paprikou.
Tip:
Veganská “rybí” omáčka
- 1 litr vody
- 250 ml sójové omáčky
- 100 g sušených hub shiitake
- 1 plátek sušené mořské řasy (kombu nebo wakame)
- 4 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky soli
Vařte všechny ingredience v nezakrytém rendlíku na nízkou teplotu, dokud se nesvaří asi na polovinu. Poté přeceďte a přelijte do sterilované uzavíratelné skleněné láhve a skladujte v lednici. Používejte stejně jako klasickou rybí omáčku.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.