Veganský recept
Burákový dip z arašídového másla
Burákový dip je senzačně jednoduchá omáčka, kterou připravíte maximálně za 5 minut. Žádné mixování buráků, žádné dlouhé vaření. Vezměte arašídové máslo, smíchejte ingredience, prohřejte je a hotovo. Pravý vietnamský dip k závitkům se připravuje z omáčky hoisin (čínská barbecue omáčka), ale klidně zkuste tuhle verzi ze sojové omáčky. Tu máte určitě doma.
Burákový dip z arašídového másla
Ingredience
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce burákového másla
- 3 stroužky česneku nasekaného na drobno
- 1 červená chilli paprička nasekaná na drobno
- 70 ml sojové omáčky
- 50 ml vody
- 2 lžíce chilli omáčky sriracha (volitelné)
Postup
V malém kastrůlku zahřejte na středním ohni olej, přidejte česnek, chilli papričku a krátce osmažte.
Vlijte sojovou omáčku, přidejte burákové máslo, cukr, případně chilli omáčku. Vše smíchejte a postupně přidávejte vodu, dokud se ingredience nespojí v hladký dip. Vodu nemusíte použít všechnu, konzistenci si odlaďte podle vlastních preferencí. Přiveďte k varu, vařte asi 1 minutu a nechte vychladnout.
Tip:
Burákový dip se hodí na namáčení k masu i zelenině, ale nejlepší je k čerstvým vietnamským závitkům. Pokud máte dip příliš řídký (nalili jste do něho moc vody) klidně ho nechte déle vařit a za stálého míchání počkejte, dokud se přebytečná voda neodvaří.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.