Veganský recept
Mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou
Mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou je velice chutný a svěží salát s křupavou texturou a pikantní sladko-kyselou chutí. Tento salát je velice rychlý na přípravu. Včetně veškerého čištění a krájení ho budete mít hotový do patnácti minut. Servírovat ho můžete samotný jako rychlý lehký oběd či večeři. Hodí se ale také jako příloha k masu, například grilovanému, nebo připravovanému tzv. “na minutku” v pánvi.
Mrkvovo-okurkový salát s pikantní zázvorovou zálivkou
Ingredience
Na zálivku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 3 cm dlouhý kus zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hnědého cukru
- šťáva z ½ limety
Na salát
- 2 větší mrkve
- 2 jarní cibulky
- ½ salátové okurky
- hrst rukoly
- hrst mixu salátových listů
- cca 10 - 15 cm kus pórku
Postup
Příprava zálivky
KROK 1:Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na droboučké kostičky. Stroužky česneku oloupejte a na drobno nasekejte.
V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte česnek a zázvor a chvíli opékejte, dokud mírně nezezlátnou. Poté přisypte hnědý cukr, pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Nakonec přidejte šťávu z limety, vše rozmíchejte dohladka, v případě potřeby můžete trochu naředit vodou.
Příprava salátu
KROK 1:Mrkev očistěte, okurku omyjte a oboje nakrájejte škrabkou na zeleninu na tenké proužky. Pórek i zelenou cibulku nakrájejte na tenké proužky.
Tip:
Salát je perfektní jako příloha k masu připravenému na minutku. Výborně se hodí například k tomuto sladko-pikantnímu receptu na vepřovou krkovici s chilli a meruňkovým džemem.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.