Veganský recept
Rukolový salát s černým jeřábem
Šípky a jeřabiny patří k podzimu. Můžete z nich vařit čaj nebo je jíst nasladko i naslano. Šípková omáčka nebo jeřabiny ke svíčkové jsou spíš dominantou milovníků masa. Vegetariáni možná ocení zálivku na salát z černého jeřábu. V surovém stavu je dost kyselý a nahořklý, podobně jako například trnky. Ale povařený v cukrovém rozvaru je zkrátka delikatesa.
Rukolový salát s černým jeřábem
Ingredience
Na salát
- rukola
- ledový salát
- salátová okurka
- zelená paprika
Na zálivku
- hrst plodů černého jeřábu
- hnědý cukr
- olej (olivový nebo slunečnicový)
- zelené bylinky (tymián nebo rozmarýn, můžou být i sušené)
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
Na bagetky
- bílá bageta
- olej na smažení
- sýr (ementálského nebo holandského typu)
- zelené bylinky (tymián nebo rozmarýn)
- pepř
Postup
Jeřabiny otrháme, přebereme, umyjeme a dáme do kastrůlku. Podlijeme trochou vody, zasypeme dostatečným množstvím cukru (až 50% váhy jeřabin) a na mírném plamenu lehce vaříme asi hodinu, aby se plody úplně nerozvařily, ale přesto zesládly a ztratily část své trpkosti.
V pánvi rozehřejeme trochu oleje. Bagetu nakrájíme na kolečka a ta v pánvi opečeme z obou stran. Zasypeme je strouhaným sýrem, bylinkami a trochou pepře a lehce zapečeme pod grilem, nebo necháme ohřát v mikrovlnné troubě, dokud se sýr nerozpustí.
Listy salátu natrháme na menší kousky, smícháme s rukolou, nakrájenou paprikou a okurkou.
Na zálivku smícháme v šejkru nebo zavírací sklenici povařené jeřabiny i s trochou šťávy, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bylinky a dobře promícháme.
Salát podáváme politý zálivkou se sýrovými bagetkami.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.