Veganský recept
Rybízová omáčka s portským vínem
Tahle sladko-kyselá omáčka má na konci velejemný nahořklý dotyk. Na první pohled i ochutnání vám připomene brusinkovou omáčku. Ne tu kupovanou z obchodu, ale takovou tu, co se v Americe vaří na Den díkůvzdání a podává se k pečenému krocanovi. Jen kvůli ní nemusíte do ciziny pro brusinky, ale připravíte ji z obyčejného červeného rybízu, co si natrháte doma na zahrádce. Hodí se k masům, sýrům i grilované zelenině.
Sklep máme ještě plný rybízové marmelády z loňska a keříky na zahradě už zase obsypané červenými kuličkami, a tak co neujíme čerstvé, do buchet a do dezertů, poputuje letos do hrnce s portským vínem.
Připravit si z rybízu skvělou omáčku na způsob tradiční americké brusinkové není žádná věda. Stačí dát do rendlíku rybíz, portské víno a nějaká ochucovadla – česnek, cibuli, citron, pár bylinek a balsamiko. Povařit, dosladit, propasírovat, zredukovat na požadovanou hustotu a můžete servírovat.
Samotná omáčka je veganská (pokud si tedy dáte pozor při výběru vegan friendly portského vína a použijete tradiční balzamikový ocet), ale primárně ji užijete k masu (vyzkoušejte třeba kachní prsa, drůbež, pečené bifteky, panenku), sýrům (na salát s hermelínem, k opečenému halloumi sýru) nebo třeba ke grilované cuketě.
Rybízová omáčka s portským vínem
Ingredience
- 2 hrnky červeného rybízu
- 2 šalotky (nebo 1 malá cibule)
- 2 stroužky česneku
- kůra z ½ citronu (bio, chemicky neošetřený)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce tradičního balzamikového octa (vegan friendly)
- 1 hrnek portského vína (vegan friendly)
- 2 lžičky cukru
- trocha čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj - podle svého výběru)
- špetka soli
- špetka čerstvě mletého pepře
Postup
Kuličky rybízu omyjte a dejte do malého rendlíku, přidejte nasekanou šalotku/cibuli a česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zalijte citronovou šťávou, balzamikem a portským vínem a přiveďte k varu. Vařte společně asi 10 minut.
K povařeným ingrediencím přidejte čerstvé bylinky a podle chuti cukr, sůl a černý pepř. Ještě pár minut povařte.
Vše přelijte do cedníku a propasírujte. Propasírovanou omáčku vraťte na sporák a mírným varem nechte zredukovat asi na polovinu, do lehkého zhoustnutí.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.