Vegetariánský recept
Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem
Zapékací omáčka na lasagne se běžně prodává, ale není těžké si vyrobit domácí. Obsahuje v podstatě pouze smetanu, rajčatový protlak, škrob a koření. Využijete ji třeba k tomuhle rychlému receptu na zapečenou zeleninu.
Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem
Ingredience
Domácí zapékací omáčka
- trochu oleje
- 150 ml smetany na vaření
- 150 ml rajčatového pyré
- 1 lžička bramborového škrobu
- trochu cukru
- sůl
- pepř
- červená paprika na dochucení
Zapečená zelenina
- 1 malá brokolice
- 4-6 mrkví
- 2 velké cibule
- 1/2 dcl olivového oleje
Postup
Domácí zapékací omáčka
KROK 1:Pro přípravu domácí zapékací omáčky dejte do pánve trochu oleje, přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř, červenou papriku a trochu cukru a nechte vařit do zhoustnutí.
Ve sklenici rozmíchejte smetanu se lžičkou bramborového škrobu a zalijte jím zhoustlé rajčatové pyré.
Opět povařte do zhoustnutí. Poté použijte na zeleninu, než ji budete zapékat.
Zapečená zelenina
KROK 1:Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky a větší ještě překrojíme na poloviny.
Vše smícháme v zapékacím pekáčku se solí, pepřem a trochou olivového oleje a dáme na 15 minut péct do trouby na cca 2OO °C.
Poté zeleninu vyndáme, promícháme se zapékací omáčkou a vložíme zpět do trouby.
Zapékáme v troubě na 200 °C ještě dalších asi 25 minut.
Podáváme například s avokádovými šťouchanými bramborami.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.