Veganský recept
Zeleninová polévka s řapíkatým celerem
Zima je čas hutnějších a déle vařených jídel a ke slovu se dostává nejčastěji kořenová zelenina, brambory, zelí nebo červená řepa. Svěží a čerstvé plody plné energie aby člověk pohledal, ale třeba takový řapíkatý celer, ač je jeho hlavní sezonou podzim, hravě seženete i v zimě. A můžete si z něj udělat lehkou a svěží polévku plnou vitamínů. Pokud potřebujete povzbudit, doplnit energii a nechce se vám stát celý den u plotny, tohle je recept právě pro vás. Místo tradičního pečiva polévku doplňte třeba plackami čapátí.
Zeleninová polévka s řapíkatým celerem
Ingredience
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 2 menší cibule
- 1 menší petržel
- zeleninový vývar nebo voda a koření na ochucení
- pepř
- sůl
- římský kmín
- mletý anýz
- trochu oleje
- trochu citronu
- (vegetariáni mohou použít parmazán na ozdobu)
Postup
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.
V hrnci na trošce oleje smažíme cibuli, mrkev a petrželku, dokud nezezlátnou. Přidáme řapíkatý celer a ještě chvíli opékáme.
Vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme koření a vaříme do změknutí zeleniny.
Hotovou polévku zakápneme trochou šťávy z citronu, případně dochutíme solí a pepřem.
Tip:
Římský kmín i anýz jsou velice aromatická koření, pracujte s nimi opatrně, mají polévce dodat jen správný šmrnc. Malá špetka anýzu a dvě špetky kmínu budou určitě až dost. Méně je někdy více.
Tip:
Pokud jíte vy nebo někdo, pro koho vaříte, i mléčné výrobky, můžete před podáváním polévku posypat nastrouhaným parmazánem.
Tip:
Pokud chcete mít polévku více hustou, klidně na konci vaření přidejte vaše oblíbené těstoviny.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.